Ieri, Iranul a amenintat ca va pune capat inspectiilor-surpriza la instalatiile sale nucleare facute de AIEA si va relua toate activitatile sale nucleare, intre care si imbogatirea uraniului la scara industriala, daca dosarul sau va fi trimis Consiliului de Securitate si indiferent de ce decizii va adopta acesta.

Precizarile au fost facute de Hossein Entezami, purtator de cuvant al Consiliului Suprem de Securitate Nationala, care raspunde de dosarul nuclear. El mai spunea: "Suntem sub presiune in interiorul tarii, facuta de anumite grupuri pentru a parasi TNP si AIEA".

Tot el arata ca "subiectul negocierilor nu poate fi decat imbogatirea uraniului la scara industriala". Cum se vede, dosarul nuclear iranian, relansat la 10 ianuarie, preocupa tot mai mult lumea.

Faptul are loc in contextul in care, potrivit unor dezvaluiri, Teheranul a beneficiat de o neasteptata asistenta tehnica si stiintifica din Europa si SUA pentru a-si dezvolta arma atomica.

Astfel, cotidianul "The Guardian" nota: "Potrivit unei noi carti consacrate razboiului american impotriva terorismului, CIA ar fi ajutat Iranul sa se doteze cu bomba nucleara in cadrul tentativei ratate, din februarie 2000, de a furniza Teheranului false informatii".

Scrisa de James Resen, ziarist la "New York Times", cartea sustine ca operatiunea s-a ratat intrucat agentul de origine rusa care trebuia sa livreze informatii gresite a sfarsit prin a informa autoritatile iraniene despre falsele piste ale documentului.

Or, respectivele piste trebuiau sa-i duca pe savantii iranieni la realizarea unui cap nuclear care nu exploda. Resen scrie ca, pana la urma, operatiunea a accelerat dezvoltarea armei atomice de catre iranieni, care au putut astfel sa extraga informatiile importante ale documentului, ignorand pe cele false. Nici europenii n-au stat deoparte.

Tot "The Guardian" a aratat, citand o scurgere de informatii, ca "Iranul a convins Europa sa achizitioneze de la echipamentul necesar fabricarii unei bombe nucleare".

Citeste articolul complet in Adevarul