Pe principiul "daca-i bal, bal sa fie", in PSD toata lumea se cearta cu toata lumea. S-a dat liber la reprosuri, tipete, declaratii si antideclaratii, picioare date pe sub masa, cutite infipte in spate, barfe si zvonuri rautacioase, dosare despre coruptia colegului, scotociri in trecut si in arborii genealogici, pe scurt, o galeata cu laturi varsata in propria ograda.

De altfel, duminica seara, dupa cele trei zile de discutii in Poiana Brasov intre liderii de la Bucuresti si cei din filiale, acestia din urma isi exprimau bucuria ca, sub conducerea lui Geoana, au primit dreptul sa spuna orice: "Acuma nu e ca pe vremea lui Nastase, cand n-aveam voie sa respiram, e democratie adevarata, nu se supara nimeni daca ne spunem ce avem pe suflet".

PSD este ca sub bombardament, un bombardament lansat chiar din interior, lansandu-se torpile care mai de care mai necrutatoare, dintr-o tabara in alta, de la un pesedist la altul.

Cine e mai tare in dosare

In plina petrecere pesedista in Poiana, s-a aflat, din surse, evident, anonime, ca la Parchetul Militar s-ar pregati o dezvaluire fulminanta referitoare la contributia pe care tatal lui Mircea Geoana ar fi avut-o in reprimarea manifestatiilor anticomuniste.

Din alta directie, la fel de anonima, s-a auzit ca in curand opinia publica va afla ce relatii ar fi existat intre Adrian Nastase si fratii Camataru si ce legatura ar fi avut acelasi Nastase cu Genica Boierica, celebrul mafiot craiovean.

Cu cateva zile inainte, tot anonim au fost anuntati ziaristii de catre un cetatean responsabil, prin SMS, ca Dan Ioan Popescu urma sa se duca la DNA, presa nefiind avizata pe cai oficiale.

Zvonurile despre dosare care s-ar scoate de prin sertare si s-ar pune deodata pe masa, la vedere, ar trebui sa-l faca pe Mircea Geoana ca eventual, sa infiinteze la sediul din Kiseleff un "colt al justitiarului", unde sa vina pesedistii sa-si agate cu bolduri pe perete dosarele pe care le au in posesie despre colegii lor si cine vrea sa stie despre unul sau despre altul sa vina si sa-si aleaga dupa pofta inimii.

Bursa tintelor preferate

Cele mai "vanate" personaje in PSD sunt, evident, Adrian Nastase, vedeta incontestabila a jocului de darts social-democrat, Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu, Marian Vanghelie si Miron Mitrea. Lui Adrian Nastase i s-a luat tot ce avea la prima vedere. La a doua vedere, mai are inca presedintia Camerei Deputatilor.

Si liderii PSD cauta acum strategii prin care sa i-o ia si pe aceea, intr-un mod suficient de inteligent insa pentru ca partidul sa nu piarda functia, ci doar sa fie inlocuit Nastase.

Functia de la Camera Deputatilor este folosita ca instrument de santaj deocamdata intre Nastase si colegii sai, intr-o logica de genul "daca-mi luati functia, scot si eu dosare", sau, de partea cealalta, "daca mai scoti dosare si nu te potolesti, iti luam functia". Viorel Hrebenciuc este stresat de colegii sai sa se retraga din functia de lider al grupului de la Camera Deputatilor.

Ioan Rus (si Adrian Nastase inainte sa se autosuspende) i-a cerut lui Hrebe sa-si dea demisia, pentru ca prea multe lucruri apar prin presa despre afacerile lui si strica la imagine. Dupa intalnirea din Poiana insa Hrebenciuc a scapat temporar de stres, fiind luat sub aripa protectoare a lui Miron Mitrea si decretat "baiat de echipa".

Dan Ioan Popescu este "vanat" de Marian Vanghelie, care isi doreste functia de presedinte la PSD Bucuresti, insa DIP are atatea probleme cu DNA incat nu mai e nevoie de alte dezvaluiri si dosare suplimentare.

Vanghelie il tine sub tir si pe Nastase, fiind convins in sinea lui de primar de la sectorul 5 ca acesta a fost cel care a dat presei informatiile despre legaturile dintre el si clanul Camataru. Deci vrea razbunare. Miron Mitrea este si el tinta, asteptand torpila dintr-o directie prezidentiala autosuspendata.

Grupul de la Cluj - in conflict cu gruparea Mitrea

Suparare mare. La adunarea pesedista de la Poiana Brasov au aparut fisuri in noua troica Geoana-Mitrea-Rus inca dinainte ca aceasta sa fie confirmata ca noua formula de conducere fara Nastase, prin votul de incredere dat prin semnarea declaratiei de la Brasov de catre toti liderii de filiale.

Intre gruparea Mitrea si grupul de la Cluj al lui Ioan Rus s-a conturat un conflict serios, exprimat prin vehementa cu care cele doua tabere isi disputa subiectul convocarii unui congres extraordinar.

Ioan Rus nu este de acord cu organizarea unui congres extraordinar deoarece Mircea Geoana si Miron Mitrea doresc ca la acest congres sa se voteze nu numai modificarea statutului, ci si prelungirea mandatului actualei conduceri de la 2 ani la 4 ani, adica urmatorul congres sa aiba loc in 2009.

Potrivit unor surse din conducerea partidului, Ioan Rus ar dori ca la congresul din 2007 sa candideze el la functia de presedinte al partidului, in vreme ce Mitrea si Geoana doresc sa-si consolideze pozitiile pe care le detin in acest moment.

De altfel, la intalnirea care a avut loc vineri seara intre liderii PSD si conducerea filialei Brasov, se pare ca Rus i-ar fi spus pe un ton ridicat lui Mircea Geoana ca mai intai trebuie sa demonstreze ca merita sa fie presedinte si dupa aceea sa se gandeasca la prelungirea mandatului.

De partea celalalta, Mitrea si-a trimis la inaintare "pionii" Oprisan, Liviu Dragnea, si chiar pe el insusi, pentru a pleda in fata presei in favoarea congresului extraordinar.

Geoana - The Peacemaker

Factorul de stabilitate, cum ar spune Iliescu, in aceasta frenezie certareata care i-a lovit pe pesedisti, este Mircea Geoana. Impaciuitor, Geoana si-a deschis sesiunea de intalniri cu cei cu care s-a certat. Astazi se va intalni cu Ion Iliescu. Iliescu a cam renuntat, se pare, la planurile sale de razboi deoarece sedinta de la Poiana Brasov a fost un succes pentru troica Geoana-Mitrea-Rus.

Potrivit unor surse din PSD, Iliescu chiar l-a sunat duminica seara pe Mircea Geoana pentru a-l felicita pentru "directia buna" pe care a intrat reforma partidului si au stabilit ca astazi sa aiba o intrevedere.

De asemenea, Geoana a declarat ieri, la Sfantu Gheorghe, ca "Iliescu nu a avut nici o secunda interesul de a reveni in functie de conducere, Ion Iliescu nu ar lovi niciodata in partid intr-un moment atat de dificil".

Geoana si-a fixat o intalnire si cu Adrian Nastase, pentru ziua de maine, pentru ca, asa cum a spus el, "n-am avut in aceste zile nici un semn de la el".

Insa a tinut sa-l intepe, declarand ieri ca sondajul CURS difuzat duminica demonstreaza faptul ca "atasamentul pe care electoratul PSD il avea fata de candidatul la presedintie Adrian Nastase se va transfera catre Mircea Geoana, pentru ca el este actualul lider al partidului".

Fara pres executiv

Comisia pentru modificarea statutului PSD, condusa de Doru Ioan Taracila, are o dificila misiune, avand in vedere ca nici cei trei lideri ai partidului nu sunt foarte hotarati in privinta felului in care ar trebui sa arate viitoarea schema a conducerii. Cert este ca va disparea functia de presedinte executiv, cea pe care a avut-o Nastase.

Insa secretarul general Miron Mitrea ar dori ca formula de conducere sa fie asigurata de presedinte, secretarul general si de vicepresedinti. In schimb, Mircea Geoana avansa duminica varianta infiintarii unui post de prim-vicepresedinte, eventual pentru Ioan Rus.

Mai exista inca o disputa in privinta modificarii statutului, si anume legata de data de la care sa intre in vigoare modificarile - daca se aplica din momentul in care este adoptat statutul, si atunci s-ar putea ridica problema necesitatii organizarii unor noi alegeri in partid, sau se aplica de la Congresul ordinar, programat in 2007.