Gerurile din aceste zile aduc costuri mai mari in producerea energiei electrice si termice, unde baza combustibililor o constituie gazele de import, dar si resursele interne - pacura si carbunele. Daca gazul rusesc este 285 dolari/1.000 mc, in schimb pacura si carbunele trebuie dezghetate, implicand costuri suplimentare.

Drama insa ne va paste daca culturile de grau vor ingheta, caci acestea inseamna painea romanului pentru 2006. Fermierii si specialistii de la Fundulea tin sub observatie evolutia temperaturii si iau probe din sol, alertati de situatia rapitei, care este deja compromisa.

Electrica, sub povara chiciurii

"Toti producatorii de energie electrica si termica inregistreaza cresteri de costuri.

Pe timpul iernii, gazele sunt mai scumpe, iar folosirea resurselor interne presupune cheltuieli mai mari: pacura se incalzeste, iar carbunele este dezghetat", sustine Jean Constantinescu, presedintele Asociatiei "Institutul Roman al Energiei". Dar costurile cresc si pentru Electrica.

In afara caderii stalpilor de inalta tensiune din cauza vantului, o problema pentru societate o reprezinta si liniile electrice. Acestea trebuie eliberate de chiciura prin scurtcircuitare, procedeu care implica mari consumuri de energie. Nici transportatorii de energie termica nu scapa de problema inghetului, deoarece conductele se sparg.

Spre deosebire de toamna, cand cheltuielile cu productia de energie termica sunt mai mari cu 30%, iarna, acestea se ridica la 60 la suta. "Costurile sunt fluctuante de la o zi la alta. Dar agentii economici, atunci cand isi fac planul de dezvoltare pe un an, tin cont de perioada dificila a iernii", sustine Jean Constantinescu.

Producatorii agricoli, cu ochii pe termometre

Culturile de grau, orz, orzoaica si rapita sunt afectate de gerul din aceste zile. Atat fermierii, cat si specialistii de la Institutul Fundulea stau cu ochii pe termometre: "Luam permanent probe din camp. Probleme vor avea plantele slabe sau de-abia rasarite. Foarte importante sunt temperaturile din sol, la distanta de 5-10 cm sub pamant.

Daca acestea au temperaturi de minus 3-5 grade, pericolul nu este asa de mare", sustine Gheorghe Ittu, specialist la Fundulea.

Dumitru Manole, presedintele Asociatiei Agricultorilor Privati - AAP, sustine ca recolta de rapita este compromisa indeosebi in zona Baraganului si Dobrogei, dar graul insamantat pana in 15 octombrie va scapa. "Ce s-a semanat dupa 15 octombrie este sortit disparitiei.

Cei care au intarziat cu insamantarile isi pierd culturile. In zona Baraganului si Dobrogei, temperaturile au atins deja minus 18-20 de grade. Aceasta inseamna alerta marxima pentru fermieri", sustine presedintele APP.

Citeste articolul complet in Adevarul