Ministerul de Finante a propus, ieri, spre dezbatere publica, proiectul Legii privind activitatea de creditare desfasurata de societatile nebancare.

Odata cu intrarea in vigoare a viitorului act normativ, achizitionarea de aragaze, frigidere, aspiratoare, cuptoare cu microunde, televizoare si alte bunuri de folosinta indelungata va deveni mai dificila.

"Cerberul" care a cerut cu insistenta emiterea acestei legi a fost BNR, care a observat ca, in ultima perioada, activitatea de creditare a migrat din sectorul bancar, reglementat la sange, catre cel nebancar, care functiona aproape la liber.

De aceea, conducerea BNR a pregatit o lege prin care va obliga institutiile nebancare sa se supuna acelorasi reguli ca si institutiile de credit bancare.

In expunerea de motive, initierea noului act normativ este justificata prin faptul ca "societatile de creditare nebancare nu au fost puse in situatia de a respecta cerintele de prudenta si nici sa raporteze vreunei autoritati date privind creditele acordate".

Mai mult decat atat, se aduce ca argument si "protectia corespunzatoare a populatiei". Este greu de inteles de ce si de cine sa protejezi un om care vine sa ia credit cu buletinul pentru a-si cumpara un casetofon.

Pe scurt, statul are grija sa nu luam imprumuturi prea multe, ca poate nu vom avea bani sa le dam inapoi.

Societatile care se vor supune noilor prevederi sunt cele specializate pe vanzarea in rate, cele de leasing, fondurile de garantare, casele de amanet si de ajutor reciproc. Cea mai dura prevedere la care acestea vor trebui sa se supuna este aceea prin care ele sunt obligate sa aiba un capital social minim de 200.000 de euro, echivalent in lei.

Masura va face sa dispara firmele mici, majoritatea situate in orasele de provincie si comune, care rulau sume de bani modeste.

Citeste articolul complet in Adevarul