Gerul siberian care s-a abatut in ultimele 24 de ore asupra Romaniei a facut deja ravagii. Zece persoane au murit si altele au ajuns la spital cu degeraturi sau hipotermie. Sute de familii din Vaslui au inghetat de frig in case dupa ce au ramas fara gaz natural, sase scoli si o gradinita au fost inchise, iar adaposturile bucurestene au fost ocupate pana la refuz de persoanele fara locuinta.

Din cauza temperaturilor extrem de scazute, consumul de gaz a crescut foarte mult, in timp ce presiunea gazului de import a scazut cu aproape 15% fata de necesar. Pentru a face fata unei cereri cu circa 40% mai mari, Romgaz Medias si Petrom au fost obligate sa-si suplimenteze livrarile de gaze naturale.

Marius Stroia, directorul general al Dispeceratului National de Gaze ne-a spus ieri ca „din depozitele subterane s-a consumat o cantitate cu 6% mai mare decat de obicei". Conform unei raportari a Ministerului Economiei, cele mai mari cresteri de consum s-au inregistrat in Bucuresti -cu peste 80%, Ploiesti - peste 87% crestere si Iasi unde consumul a crescut cu 75%.

Primele victime ale gerului din acest an sunt doi buzoieni, doi octogenari din judetul Galati, un barbat din Arad, si o persoana din Vrancea. Cinci suceveni, printre care si un copil, au ajuns la Spitalul de Urgenta Sfantul Ioan cel Nou cu degeraturi de gradul I si II la maini si picioare. Alti trei botosaneni au ajuns la spital cu mainile si picioarele inghetate.

Ieri, dupa-amiaza au fost anuntate alte doua decese cauzate de frig si la Ploiesti. Sute de locuinte din municipiul Vaslui, in special cele din suburbii, au ramas fara gaze naturale din cauza temperaturilor extrem de scazute inregistrate in ultimele 24 de ore, care au determinat inghetarea efectiva a regulatorilor de presiune la consumatorii individuali.

Conducerea societatii Gaz-Est SA Vaslui sustine ca in anumite zone ale municipiului, cum ar fi suburbiile Gura Bustei, Moara Grecilor si Brodoc, au aparut blocaje pe conductele de alimentare cu gaze naturale din cauza unor dopuri de gheata formate in anumite sectoare.

„De duminica noapte, societatea de distributie a gazelor naturale din Vaslui este in alerta si cauta sa rezolve cat mai repede problemele aparute pe retele. Lucram cu zece echipe operative in teren si, in ciuda celor minus 25 de grade care au fost, s-au rezolvat sesizarile venite din teren.

Deocamdata nu avem probleme legate de presiune, dar nu stim ce ne asteapta la noapte cand se anunta geruri si mai mari", a declarat Adrian Tighici, directorul SC Gaz-Est SA Vaslui. In ciuda temperaturilor extrem de scazute, problemele aparute in alimentarea cu gaz natural sunt doar punctuale.

Responsabilii de la Bucuresti incearca sa compenseze scaderea presiunii gazului de import din surse interne, prin suplimentarea cantitatilor livrate de furnizorii autohtoni si cresterea cantitatii folosite din depozitele subterane.

Adaposturile sociale, insuficiente

Cei mai multi dintre oamenii rapusi de ger sunt persoane fara locuinta. In acest moment, majoritatea adaposturilor pentru persoanele care nu au unde sa locuiasca sunt ocupate, iar autoritatile locale din Capitala au luat masuri de protejare a populatiei.

In sectorul 2 din Bucuresti, au fost amplasate doua corturi unde angajatii primariei servesc gratuit ceaiuri calde, de asemenea doua ambulante au fost amplasate in cele doua sectoare pentru a interveni in cazul in care apar noi victime.

Ministerul Sanatatii a cerut directiilor de sanatate publica sa ia masuri speciale pentru ca asistenta medicala sa se desfasoare in regula, pe parcursul urmatoarelor zile cu temperaturi extreme. Vor fi pregatite camere speciale in spitalele judetene si cele de urgenta, unde sa fie cazate si asistate medical persoanele fara adapost.

Reprezentantii directiilor de sanatate publica au obligatia de a raporta zilnic Directiei de Asistenta Medicala din cadrul Ministerului Sanatatii toate cazurile de deces cauzate de temperaturile scazute.

Lichidele fierbinti combat hipotermia

Medicii recomanda, populatiei sa consume in zilele friguroase lichide calde (lapte, ceai) in cantitate mai mare decat de obicei. Trebuie evitate, pe cat posibil, plimbarile in aer liber, fiind atentionate in acest caz, in special, persoanele care sufera de afectiuni cardiace sau respiratorii.

Imbracaminte si incaltaminte adecvate pentru mentinerea temperaturii corporale si daca este cazul, restrangerea activitatii in gradinite si scoli, decizia apartinand conducerii unitatilor de invatamant. Masuri suplimentare de protectie vor fi luate si pentru nou-nascuti si prescolari.

Medicii spun ca, in zilele geroase, trebuie evitat consumul de bauturi alcoolice care favorizeaza pierderea de caldura din organism, prin vasodilatatie.

Europa de Est, afectata

Numarul victimelor valului de frig care afecteaza estul si centrul Europei este in crestere, in special in Polonia, Ucraina, Turcia si Germania, iar vremea nefavorabila afecteaza si transporturile sau retelele de distributie a energiei electrice, relateaza AFP. Valul de frig siberian coincide si cu reducerea alimentarii cu gaze naturale in tari precum Georgia si Polonia.

In Polonia, valul de frig de la sfarsitul saptamanii a provocat moartea a 27 de persoane, temperaturile scazand pana la minus 32 de grade Celsius in unele regiuni. In Germania, unde luni dimineata s-au inregistrat minus 20 de grade Celsius, si-au pierdut viata patru persoane.

In Rusia, opt persoane au murit la sfarsitul saptamanii, sapte dintre decese fiind inregistrate la Moscova si unul la Sankt Petersburg. De altfel, temperaturile scazute si caderile abundente de zapada afecteaza si nord-estul Turciei, izoland 3.700 de localitati si privand de electricitate sute dintre ele.

Citeste articolul complet in Averea