Consiliul National al Audiovizualului isi exprima totala surprindere fata de adoptarea de catre Comisia de cultura , culte si mass-media a Senatului a Proiectului de lege privind modificarea si completarea Legii Audiovizualului 504/2002 cu modificarile si completarile ulterioare.

Modificarile propuse urmaresc cresterea volumului de publicitate si multiplicarea formelor de inserare a acesteia in programele audiovizuale.

"Cu alte cuvinte, schimbarea actualelor reguli cu altele noi, care nu tin cont de interesele publicului si nici de dispozitiile Directivei Televiziunea Fara Frontiere", se arata intr-un comunicat de presa.

"Lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat Comisia Europeana a solicitat expres sa nu se faca modificari in legislatia audiovizuala a tarilor membre pana cand nu va fi adoptat si va intra in vigoare noul text al Directivei Televiziunea Fara Frontiere.

Pe de alta parte, in cazul Romaniei, acest proiect trebuia trimis Comisiei Europene pentru avizare inainte de a fi supus aprobarii Parlamentului. Ceea ce, initiatorii nu au facut. Si nu au facut-o, intrucat stiu ca unele prevederi din Proiect contravin actualelor reguli stabilite de Directiva", considera CNA.

Consiliul National al Audiovizualului isi exprima surprinderea si in legatura cu modul prin care acest Proiect a fost adoptat luni 23 ianuarie de cele doua Comisii de cultura , culte si mass-media ale Parlamentului. Desi CNA a primit public asigurari ferme ca acest proiect nu va fi adoptat , in realitate , acestea nu au fost onorate.

"Tinand cont ca astfel de modificari nu au fost solicitate de posturile importante de radio si televiziune, de public sau de necesitatea alinierii la acquis-ul comunitar, apare suspiciunea existentei unor interese private, mai puternice decat interesele publicului si ale Romaniei", spune Ralu Filip, presedintele CNA.

De aceea, Consiliul National al Audiovizualului solicita Parlamentului sa voteze impotriva acestui proiect de modificare si completare a Legii Audiovizualului 504/2002.