In urmatoarea perioada se anunta construirea de blocuri private. Acestea ar putea sa echilibreze o piata care a tot urcat in ultimii ani.

Febra scumpirilor a demarat in 2003, cand dupa ani intregi de acalmie s-au produs salturi intre 50 si 100%. In 2004, ascensiunea a fost mai domoala (in jur de 25-30%). Privind catre 2007-2008, se poate vorbi de o aliniere la preturile din UE, dar acest lucru nu mai reprezinta neaparat un factor de crestere.

Un apartament din Bucuresti se compara deja cu unul din Budapesta, ambele costa in jur de 1.000 euro/mp. Acum, exista voci care anunta stagnare sau chiar ieftiniri usoare. Argumente ar fi destule. Cauzele care au generat scumpirile de pana acum si-au facut deja efectul. Euro e moneda de referinta, s-a manifestat superioritatea sa in fata dolarului.

Leul s-a intarit de o buna bucata de vreme si poate da semne de slabiciune in viitorul apropiat. Entuziasmul creditelor imobiliare s-a mai atenuat - cine a avut posibilitatea sa se imprumute pentru casa a facut-o, iar cine nu poate avea probleme de acum incolo din cauza normelor BNR. Se prefigureaza insa un nou element de echilibru: blocurile private.

Au aparut la Cluj, fenomenul va continua si in Capitala. In plus, problemele partilor comune ale instalatiilor in cazul unui bloc "comunist" nu pot fi rezolvate decat cu acordul si implicarea celorlalti locatari, fapt care creeaza un disconfort suplimentar.