Serbia declara razboi magnatului telefoniei mobile

de     Balkan Investigative Reporting Network
Miercuri, 25 ianuarie 2006, 0:00Masurile drastice luate de catre guvern de la Belgrad referitor la seful companiei telefonice Mobtel, Bogoljub Karic, sunt motivate politic si nu provin din dorinta de a pune capat coruptiei, considera mai multi analisti independenti. Executivul sirb a decis transferarea actiunilor unei firme private catre stat.

O ancheta publicata de Reteaua de Investigatii Media in Balcani
(www.birn.eu.com), realizata de Tanja Matic.

Guvernul sirb respinge acuzatiile potrivit carora nu a investigat afacerile policitianului si omului de afaceri Bogoljub Karic pina in momentul in care acesta a incercat, se pare, sa cumpere loialitatea deputatilor partidului de guvernamint, amenintind majoritatea guvernului.
Karic a parasit tara la jumatatea lunii decembrie, insa a aparut in public in luna ianuarie in Kosovo si in Bosnia, la postul TV local OBN.

"Imi pare foarte rau ca (premierul) Vojislav Kostunica si partenerii sai de coalitie si-au pierdut rationamentul", a anuntat acesta din exil pe website-ul partidului sau politic, Puterea Miscarii Sirbe, PSS, la sfirsitul lunii decembrie.

Karic a declarat ca guvernul a actionat simtindu-se amenintat de "popularitatea in crestere a PSS si de teama de mine, ca lider al partidului," drept pentru care "au organizat o razbunare politica prin intermediul companiilor".

El s-a referit prin aceasta declaratie la decizia guvernului de a transfera controlul asupra gigantului telefoniei mobile, Mobtel, catre compania de stat Posta, Telefonie si Telegraf, PTT.

PTT a preluat managementul companiei care a fost fondata de BK Trade - detinuta de Karic - si PTT in 1994. In acelasi timp, guvernul a initiat o procedura de investigare a structurii actionariatului postului de televiziune BK TV, postul national de televiziune detinut de Karic.

Desi oficialii afirma ca doar investigheaza presupuse delicte economice, cei mai multi analisti sunt de parere ca este imposibil sa separi politica de activitatea politiei in aceasta declaratie de razboi indreptata impotriva lui Karic.

Popularitatea PSS a crescut foarte mult facind ca guvernul sa se bazeze pe o majoritate foarte fragila. Fara a contesta ultimele alegeri generale, PSS a cistigat citiva deputati in parlament formind astfel un nou comitet local de partid.

Recent, guvernul l-a acuzat ca a incercat sa atraga alti patru deputati - ai coalitiei de guvernare - ceea ce ar fi compromis majoritatea guvernamentala.

Karic ar fi avut atunci numarul necesar pentru a forma o alianta cu Radicalii si Democratii din opozitie, lucru care ar fi detronat coalitia formata din Partidul Democrat din Serbia, DSS, Miscarea pentru Reinnoire din Serbia, SPO si G17 Plus.

Un magnat din Kosovo

Ascensiunea lui Karic din ultimul deceniu a fost rapida. Nascut in Kosovo, a strins o avere imensa in anii '90, in timpul regimului lui Slobodan Milosevic.

In 1990 a fondat Astra bank, pentru care Banca Nationala a Serbiei a emis noua ordine de lichidare dupa caderea lui Milosevic. Curtea Suprema a Serbiei a respins aceste ordine de 8 ori, dar o a noua solicitare de lichidare a fost emisa in luna decembrie.

Cea mai importanta mutare in ce priveste afacerile lui Karic s-a produs in 1994, atunci cind acesta a fondat compania de telefonie mobila Mobtel, infiintata cu aprobarea lui Milosevic dupa semnarea unui contract intre compania de stat PTT si compania BK Trade.

In acelasi an, Karic si-a extins portofoliul media fondind BK Television, care - cu aceeasi aprobare oficiala - a primit dreptul de difuzare in intreaga Serbie si in Kosovo.

BK TV a fost un succes si se afla pe locul trei ca audienta in Serbia, in urma retelei nationale de televiziune, RTS si o alta companie comerciala de succes care avea, de asemenea, legaturi cu regimul Milosevic, TV Pink.

Karic a rasplatit patronajul guvernamental sustinind regimul. Totusi, incepind cu anul 1997, cind sustinerea sistemului lui Milosevic s-a diminuat, Karic s-a distantat de binefacatorul sau.

Dupa colapsul regimului in octombrie 2000, noul guvern democrat condus de Zoran Djindjic a promis sa ii detroneze pe magnatii din perioada Milosevic si sa elimine "averile lor ilegale", iar numele lui Karic a fost adesea mentionat in acest context.

Totusi, nu s-a intimplat nimic. Fiecare investigare a Mobtel s-a incheiat la fel - facind putin zgomot inainte sa dispara.

Dupa ce Vojislav Kostunica a preluat conducerea guvernului in 2003, Karic parea a-l sustine pe acesta, insa pe masura ce aspiratiile politice ale magnatului au crescut, la fel s-a intimplat si cu tensiunea din cadrul guvernului lui Kostunica.

Decizia lui Karic de a forma propriul sau partid in mai 2004 a avut o importanta majora, in acelasi an acesta candidind pentru postul de presedinte al tarii, rezultatele plasindu-l pe locul trei.

Karic a folosit campania pentru a colinda tara tinind discursuri in toata Serbia, i-a vizitat pe sirbii din Kosovo si le-a promis ajutor fermierilor si oamenilor saraci in general. Aceste turnee s-au bucurat de o mare atentie din partea postului BK TV.

De atunci, partidul lui Karic si-a consolidat pozitia. Sondajele anului trecut l-au plasat pe locul trei, la mica distanta de Partidul Radical Sirb, SRS, si Partidul Democrat, DS, al presedintelui Boris Tadic. PSS a depasit partidul lui Kostunica, DSS, in citeva sondaje.

Potrivit declaratiei lui Milan Nikolic, director al Centrului de Studiu al Alternativelor din Belgrad, Karic si-a bazat popularitatea pe un tip de populism care tinde sa se dezvolte in tari precum Serbia, care sunt implicate intr-un proces traumatic de tranzitie economica.

"Pe baza unei platforme politice mai degraba populiste si demagogice, Karic a atras aproximativ 13% din electorat," a declarat Nikolic. "Acesta chiar a depasit DSS, care este principalul pilon al coalitiei de guvernare."

Nikolic a afirmat ca PSS nu are o platforma politica distincta, experti sau persoane influente, ci a actionat simplu, ca front al liderului sau. "Problema este daca aceasta structura politica va rezista daca imperiul afacerilor lui Karic se va prabusi," a adaugat acesta.

Relatiile lui Karic cu guvernul s-au deteriorat brusc in luna mai a anului trecut, atunci cind acesta a lansat o campanie de recrutare de parlamentari in PSS.

Reusita a venit in aceeasi luna cind un parlamentar radical a trecut la PSS. Acest lucru a fost legal deoarece, potrivit legii electorale sirbe, deputatii "detin" locurile pe care le reprezinta si nu partidele.

O alta realizare a urmat pe 22 decembrie, cind PSS a format o coalitie cu partidul care sustinuse guvernul, Partidul Social Democrat, SDP, condus de Nebojsa Covic. Acest lucru a condus la formarea unui grup parlamentar, "Pentru Serbia Europeana", format din cinci deputati.

Aceste noi evenimente au afectat serios majoritatea fragila a guvernului condus de DSS.

Din cele 250 de locuri, DSS, SPO si G17 Plus detin impreuna 129, multumita sustinerii din partea Partidului Socialist din Serbia al lui Milosevic, SPS, care nu este membru al coalitiei.

Totusi, potrivit DSS, Karic nu s-a multumit cu doar cinci deputati. La inceputul lunii decembrie, liderul deputatilor DSS, Milos Aligrudic l-a acuzat pe Karic in parlament ca incearca sa "cumpere" mai multi deputati din rindurile DSS.

Potrivit afirmatiilor lui Aligrudic, Kric a incercat sa atraga cel putin patru deputati, majorind numarul deputatilor la noua, distrugind astfel majoritatea guvernului. Pe linga faptul ca ar fi primejduit aprobarea bugetului pe anul 2006, acest lucru ar fi facut posibila prabusirea guvernului.

Atunci cind politia i-a interogat pe Aligrudic si pe un alt deputat, Mika Vlaovic, potrivit caruia Karic l-ar fi considerat usor de atras, acestia au repetat acuzatia potrivit careia Karic le oferise mita celor ce au renuntat din partide, pentru a se "transfera in partidul sau".

La inceputul lunii ianuarie, parchetul a initiat o ancheta in privinta mitei oferite lui Vlaovic, ancheta in curs de desfasurare. Partidul lui Karic a catalogat acuzatiile ca nefondate si insista pe faptul ca fac parte dintr-o campanie de presiuni politice la adresa liderului de partid.

Milan Nikolic il crede pe Karic capabil sa afecteze guvernul daca partidul sau continua sa cistige deputati rebeli.

"Daca si-ar uni fortele cu celelalte partide de opozitie, ar putea provoca prabusirea guvernului," a declarat Nikolic pentru Balkan Insight. "Acest lucru a atras actiunile agresive ale guvernului."

Potrivit unor surse apropiate guvernului, Karic are citiva aliati in opozitie, in special cu Partidul Democrat al lui Tadic. In luna noiembrie a anului trecut, ministrul de Finante Mladjan Dinkic l-a acuzat pe Tadic de a fi incercat sa distruga guvernul. Tadic a negat cu vehementa simpla luare in considerare a unei astfel de "afaceri" cu Karic.

Disputa Mobtel

Principalul corp anti-coruptie al guvernului, Consiliul de lupta impotriva coruptiei sustine ca Mobtel a fost fondata pe o baza legala dubioasa. Verica Barac, presedintele consiliului a declarat ca, potrivit legilor in vigoare la acea vreme, statul ar fi trebuit sa ramina actionarul majoritar al noii companii.

Acum doi ani, PTT a chemat Mobtel in instanta intr-o curte speciala de arbitraj de la Zurich, pe marginea proprietatii companiei de telefonie mobila, ambele parti sustinind ca detin 58 de procente in cadrul acesteia.

Pentru a spori confuzia, in mai 2005 Karic a vindut compania sa, BK Trade, catre un grup de oameni de afaceri austrieci condusi de Martin Slaf.

In timp ce cazul din Elvetia trena, guvernul a pretins subit pe 29 decembrie ca se dovedise ca, in 2003 Karici semnase un contract fara stiinta guvernului cu Ekrem Lluka, detinatorul companiei de telefonie mobila din Kosovo, Mobikos.

Acest contract a acordat Mobikos dreptul de a folosi reteaua Mobtel pe teritoriul in disputa, unde majoritatea populatiei albaneze refuza sa foloseasca orice este de natura sirba, inclusiv telefoanele.

Predrag Bubalo, ministrul sirb de Afaceri Economice Internationale a afirmat ca magnatul sirb a comis o ilegalitate deoarece transferul unei parti a licentei Mobtel catre o terta parte ar fi trebuit sa aiba loc doar cu acordul scris al guvernului.

Cerind pagube, autoritatile au lansat trei acuzatii impotriva lui Karic si au demarat urmarirea legala a lui Patrik Harpur, managerul de atunci al Mobtel care semnase contractul.

Tamara Skrozza, jurnalist la Vreme, care a publicat pentru prima data contractul controversat cu noua luni inainte, considera ca principalul motiv al guvernului in actiunile indreptate impotriva lui Karic este de natura politica. Autoritatile stiau de multa vreme de existenta contractului, pretinde aceasta.

Ea neaga declaratia guvernului potrivit careia autoritatile aflasera de contract prin intermediul presei. "Dimpotriva, contractul a ajuns la Vreme si la alti reprezentanti media prin intermediul agentiilor guvernamentale," a declarat Skrozza pentru Balkan Insight.

"Daca ar fi dorit sa faca ceva in privinta acelui contract, ar fi putut s-o faca acum mult timp," a adaugat aceasta. "Totusi, in mod evident, nu era momentul oportun - Karic nu reprezenta o amenintare politica asa cum este acum."

Verica Barac suspecteaza, de asemenea, subita preocupare a guvernului fata de transparenta afacerilor derulate de Mobtel, Consiliul de lupta impotriva Coruptiei prezentind cu un an inainte rezultatele detaliate ale investigatiei ilegalitatilor comise la Mobtel. "Sunt interese politice la mijloc in aceste evenimente," a declarat Barac.

"Am dorit sa constatam legalitatea relatiei dintre PTT si compania lui Karic, insa am gasit o actiune demarata irational si dintr-o pozitie de forta," a adaugat aceasta.

Barac avertizeaza ca procesul demarat impotriva Mobtel se bazeaza pe motive gresite, dindu-i lui Karic chiar ocazia de a cere daune in viitor.

Totusi, unii analisti avertizeaza ca a pretinde ca exista doar preocupari politice in acuzatiile impotriva lui Karic ar putea fi o perspectiva superficiala, afirmind ca sistemul juridic de dupa Milosevic ar fi fost incapabil sa abordeze o ancheta atit de complexa si ca autoritatilor le-a luat mult timp sa construiasca un caz solid impotriva magnatului.

In aceasta perspectiva, Karic a intrat in politica pentru a amina actiunile guvernului indreptate impotriva imperiului sau de afaceri si acuza persecutia politica, declarandu-se victima unei anchetari dure.

Sfirsitul unui imperiu, sau o avertizare?

Pe masura ce cele doua parti continua razboiul prin intermediul anunturilor in presa, guvernul se foloseste de avantajul sau.

La inceputul lunii ianuarie, ministrul Politiei Dragan Jocic a afirmat ca investigatia era "una dintre cele mai mari interventii politienesti referitoare la anchetarea unei potentiale activitati criminale in economie."

"Cetatenii aveau dreptul de a sti "cum si de ce s-a intimplat ca Mobtel nu a platit nimic catre stat si daca cineva s-a imbogatit ilegal in aceasta maniera," a declarat acesta.

Ministrul Investitiilor de Capital, Velimir Ilic neaga faptul ca revocarea licentei Mobtel reprezinta "persecutarea" PSS. "Motivul revocarii licentei Mobtel a fost reprezentat de contractul ilegal si nu are nici o legatura cu politica," a afirmat Ilic.

In timp ce unii considera ca aceasta campanie trebuie sa se incheie cu colapsul lui Karic, Tamara Skrozza considera ca guvernul nu face altceva decit sa avertizeze.

"Cineva il avertizeaza sa nu continue ce face in parlament," declara aceasta, referindu-se la campania de recrutare demarata de PSS.

Intre timp, guvernul schimba in graba regulile prin care se asigura ca nu vor mai fi cazuri de transfer catre PSS. Potrivit unei legi electorale schimbate, partidele vor detine acum locurile si nu reprezentantii lor.

Magnatul acuzat ramine in continuare increzator in prospectele sale politice. "Voi ramine in aceasta afacere toata viata mea," a declarat acesta pentru postul Bosnian TV pe 12 ianuarie, "si, in numele lui Dumnezeu, asa vor face toti ceilalti membri ai familiei Karic. Nu avem nici o intentie de a iesi din politica."

Karic a lansat un slogan de protest pentru comitetul executiv al partidului sau in aceasta saptamina: "Pentru PSS, alegerile au inceput chiar astazi," a spus el.
Razboiul, se pare, abia a inceput.

Tanja Matic este colaborator al BIRN in Serbia.
Traducere de Lucian Gavril.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


101 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by