Olanda, tara care timp de opt ani a detinut primul loc in randul investitorilor straini in Romania, a decis recent intensificarea relatiilor economice cu tara noastra, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Economiei si Comertului (MEC).

In acest sens, guvernul olandez a decis deschiderea la Cluj Napoca a unui birou comercial sub denumirea de "The Netherlands Business Support Office" (NBSO), a carui inaugurare se va face in primavara. Olanda are, pana in prezent, 16 astfel de reprezentante in lume, din care doar patru in Europa.

Anuntul a fost facut miercuri, in cadrul unei intalniri intre Jaap L. Werner, ambasadorul Olandei la Bucuresti, si Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru comert. "The Netherlands Business Support Office" urmeaza a fi inaugurat oficial in primavara, cu prilejul vizitei oficiale in Romania a ministrul olandez al afacerilor economice, Laurens Jan Brinkhorst.

Decizia guvernului olandez de a alege Romania ca locatie a celui de-al cincilea birou din Europa se datoreaza in mare masura volumului ridicat al schimburilor comerciale bilaterale, nivelului capitalului olandez investit in tara noastra si interesului constant manifestat de firmele olandeze pentru piata romaneasca.

"In acest an, urmarim, printr-un program national, sa diversificam baza exportatorilor. Prezenta in teritoriu a acestor birouri olandeze va da posibilitatea dezvoltarii unor relatii comerciale mai active intre firmelor romanesti si cele olandeze", a precizat Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru comert.

Obiectivul NBSO va fi acela de dezvoltare a cooperarii economice intre Olanda si zona economica din nordul si vestul Romaniei, facilitand identificarea unor noi oportunitati de afaceri si investitii in aceasta parte a tarii, acordarea de asistenta de catre companiile olandeze sau informatii de piata.

Potrivit datelor MEC, in primele 11 luni ale anului trecut, volumul schimburilor comerciale romano-olandeze a fost de 1065 milioane euro (respectiv 2,14% din totalul schimburilor comerciale) din care la export 546 milioane euro (locul 9, cu 2,67% din total export) si la import 519 milioane euro (locul 15, cu 1,76% din total import). Soldul balantei comerciale a fost de + 27 milioane euro.

Volumul schimburilor bilaterale, in aceasta perioada, a inregistrat o crestere de 7% fata de perioada similara a anului 2004. In primele 11 luni ale anului trecut, in Romania erau inregistrate 2.249 societati cu capital olandez, cu un capital total investit de 1779 milioane euro (locul 2, dupa Austria).