Ministerul Economiei si Comertului a semnat un acord cu ministerul omolog elvetian pentru atribuirea fara licitatie a unui pachet de lucrari in domeniul energetic ce totalizeaza peste un miliard de euro. Oficiul Concurentei nu stie nimic despre aceasta afacere, dar un oficial al acestei institutii spune ca, daca asa stau lucrurile, este „cum nu se poate mai rau" in relatia cu Uniunea Europeana.

Ministrul Seres sustine ca un asemenea acord este permis cu o tara UE, fara a sti ca Elvetia nu este membra a Uniunii. Acordul pare a continua controversata afacere „Portile de Fier".

Pe 16 iunie 2005, a fost semnat la Bucuresti „Acordul privind cooperarea dintre Ministerul Economiei si Comertului din Romania si Departamentul Federal al Afacerilor Economice al Confederatiei Elvetiene, in domeniul energie, mediu si alte sectoare industriale". Acordul a fost aprobat prin HG nr. 1.127/09.2005 si publicat in Monitorul Oficial.

Dupa un preambul invaluitor, care vorbeste despre importanta unei politici energetice, art. 2 al documentului precizeaza: „Achizitionarea de bunuri, lucrari si servicii pentru implementarea proiectelor se va face, cu respectarea legislatiei in vigoare, prin oferta unica, cu conditia sa se asigure eficienta economica in conditiile de piata". Sintagma se traduce simplu: fara licitatie publica.

„Ce poate fi mai rau"

Anexa II a hotaririi enumera proiectele in cauza. Peste cele ce vizeaza alte domenii se trece rapid, fara nici un amanunt, dar capitolul energetic este o desfasurare a tuturor lucrarilor importante pe care ministerul lui Seres si-a propus sa le finalizeze in aceasta guvernare sau sa le lase mostenire pentru cei care vor veni in 2008.

Lucrarile, estimate de oficiali din minister la peste 1,2 miliarde de euro, urmeaza sa fie incredintate, potrivit HG nr. 1.127, prin oferta unica, unor firme elvetiene nenominalizate inca.

Atribuirea acestor contracte publice fara licitatie, putin dupa ce guvernantii trecusera cu greu de capitolul concurenta, ar putea produce noi discutii pe marginea negocierilor de aderare si chiar ar putea oferi un motiv bun celor care doresc aminarea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Unul dintre inaltii oficiali ai Consiliului Concurentei, care a dorit sa-i pastram anonimatul, ne-a declarat referitor la atribuirea „prin oferta unica": „Asta inseamna tot ce puteti dumneavoastra gindi mai rau in acest moment. Nu este o treaba curata. Se incalca regulamentul european.

Este posibil sa fie sesizata Comisia Europeana, mai ales daca vor exista firme din UE care ar fi dorit sa concureze pentru aceste contracte. Daca lucrarile ar fi fost luate de agenti economici din UE, s-ar fi putut inchide ochii".

Contractele deja se negociaza

De citeva zile, unul dintre directorii ministrului Seres pune la punct in Elvetia detaliile pentru concretizarea acordului de colaborare. Cristian Istodorescu este unul dintre veteranii MEC-ului, supravietuitor al tuturor politicienilor perindati la conducerea ministerului.

Lucreaza de peste doua mandate ca sef al Directiei Generale de Cooperare Economica Internationala si s-a ocupat, asa cum ne-a declarat, de toate acordurile de acest gen semnate cu Elvetia.

Era pe post si cind actualul premier Calin Popescu Tariceanu inmina, in 1997, firmei elvetiene VA Tech, fara licitatie, contractul pentru retehnologizarea Portilor de Fier I sub pretextul „iminentei pericolului producerii unor defectiuni majore la hidroagregatele Sistemului Portile de Fier I".

Pe acelasi post se afla Cristian Istodorescu si atunci cind fostul ministru Dan Ioan Popescu acorda aceluiasi VA Tech, si tot fara licitatie, sub pretextul „continuitatii", Portile de Fier II. Aceeasi pozitie avea Istodorescu si anul trecut, in momentul semnarii HG nr. 1.127/2005.

Zilele acestea, el se afla in Elvetia tocmai pentru discutarea parametrilor contractelor ce urmeaza a fi parafate pe baza acordului convenit cu partea helvetica. Dupa cum ne-a declarat directorul, are intilniri cu organizatii patronale din tara cantoanelor pentru pregatirea viitoarelor contracte: „Se discuta elementele care se vor aborda la negocierea ulterioara.

Asociatiile vor disemina informatiile in rindul membrilor lor, apoi se va veni cu oferte si se va intra in negocieri cu cei nominalizati de ei", spune Cristian Istodorescu. •

Precedente

Cea mai mare firma elvetiana de profil, care ar putea ataca proiectele din acord, este VA Tech Hydro. Calin Popescu Tariceanu a fost acuzat in presa din cauza acordarii fara licitatie a lucrarilor de la Portile de Fier I. Contractul daruit VA Tech-ului a urcat pina la 150 de milioane de euro, desi ar fi costat numai 80 de milioane.

Urmatorul Popescu, Dan Ioan, i-a dat VA Tech-ului 270 de milioane de euro pentru Portile de Fier II si 135 de milioane de euro pentru CET Vest.

Seres integreaza Elvetia in UE

Rep: Ministrul Codrut Seres se spala pe miini, spunind ca acordul „vine din urma" si este o mostenire lasata de tandemul Nastase - Dan Ioan Popescu.

Noi doar l-am semnat anul trecut. Lucrurile acestea, acordurile internationale, dureaza, stiti. Nu putem avea probleme, hotarirea a trecut pe la toate ministerele de resort, a fost aprobata de toti, este legala.

Rep: Ministrul Codrut Seres se spala pe miini, spunind ca acordul „vine din urma" si este o mostenire lasata de tandemul Nastase - Dan Ioan Popescu.Si contractul cu Bechtel a trecut pe la toate ministerele de resort, cum spuneti. Si totusi, a creat un scandal care ne-a adus cartonasul rosu pe concurenta.

Nu cred. Acordul a trecut si pe la Ministerul de Externe si pe la Ministerul Integrarii Europene, daca nu ma insel, pentru ca orice acord cu un stat european trece pe la integrare…

Rep: Ministrul Codrut Seres se spala pe miini, spunind ca acordul „vine din urma" si este o mostenire lasata de tandemul Nastase - Dan Ioan Popescu.Dar Elvetia nu este membra a Uniunii Europene, domnule ministru.

Articol integral in Cotidianul