Scandalul "Ghici cine vine la guvern?"

Tariceanu, Macovei, Patriciu se incurca in minciuni

de Alexandru MOISE, Bogdan COSTACHE (Adevarul)

Premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul justitiei, Monica Macovei, au discutat cu seful Rompetrol, Dinu Patriciu, la Palatul Victoria, la inceputul lunii iunie 2005, la doar cateva zile dupa ce omul de afaceri liberal a fost arestat si interogat sub acuzatia comiterii unor infractiuni economice.

Daca informatia a fost confirmata de toti participantii, cei doi oficiali ai guvernului au insa pozitii contradictorii atunci cand vine vorba despre faptul ca Macovei ar fi stiut sau nu pentru ce a fost convocata de primul-ministru.

Ministrul justitiei sustine, intr-un comunicat, ca a fost invitata, la inceputul lunii iunie 2005, la o intalnire cu premierul Tariceanu, fara sa i se precizeze motivul intrevederii si nici cine mai participa.

In document se arata ca la discutiile care au durat cateva minute a participat si omul de afaceri Dinu Patriciu, acesta sustinand ca i s-au incalcat drepturile procedurale si ca in dosarul in care este cercetat sunt chestiuni economice complexe.

Tariceanu sustine, in schimb, ca Monicai Macovei i-a fost comunicata tema intalnirii. seful Executivului a declarat, ieri, la un post de radio, ca ministrul justitiei stia despre subiectul intalnirii cu presedintele Rompetrol.

Articol integral in Adevarul

Mai mult patrician decat premier

de Marius Iosef, Adriana Tomasevici (EVZ)

Dupa ce dimineata practic a acuzat-o de minciuna pe Monica Macovei, in jurul pranzului Calin Popescu-Tariceanu s-a ascuns dupa fusta purtatorului de cuvant al guvernului.

In loc sa iasa public pentru a explica ce l-a determinat sa-l convoace pe ministrul justitiei la Palatul Victoria ca sa-l puna fata in fata cu o persoana cercetata de procurori, Tariceanu a trimis-o pe Oana Marinescu sa dea ochii cu ziaristii.

Adrian Moraru, directorul de programe al Institutului pentru Politici Publice (IPP), considera ca intalnirea dintre Dinu Patriciu, Calin Popescu-Tariceanu si Monica Macovei, de la Palatul Victoria, a fost o incercare de influentare a Justitiei. „Este un lucru foarte grav. Doamna Monica Macovei se scuza ca n-a stiut ca o sa fie si Dinu Patriciu la intalnire si ca nu era elegant sa plece.

Cred ca putea foarte bine sa le spuna ca nu poate participa", ne-a declarat Moraru. El a precizat ca nu poate fi vorba de lobby intr-o problema de justitie si ca, in orice tara normala, Tariceanu si Macovei ar fi trebuit sa-si dea demisia.

Articol integral in EVZ

Premierul si ministrul Justitiei incearca sa prosteasca in fata o tara intreaga

de Gabriela STEFAN (Gandul)

Problemele penale ale omului de afaceri Dinu Patriciu au dat nastere unui al doilea scandal politico-judiciar, dupa deja celebrul telefon dat procurorului general al Romaniei de insusi premierul Tariceanu, care s-a interesat de soarta dosarului Rompetrol.

De data aceasta, cooptarea in ecuatie a ministrului Justitiei, Monica Macovei, care s-a intalnit - in iunie 2005 – cu inculpatul Dinu Patriciu in cabinetul premierului Tariceanu, ridica si mai mari semne de intrebare vizavi de modul in care puterea politica intelege sa trateze Justitia.

Articol integral in Gandul.