Cine are un teren in intravilanul agricol il poate trece in regim de constructie fara sa mai achite nici o "dare" catre stat.

Pana acum, daca aveai un astfel de teren si intentionai sa construiesti o casa pe el, trebuia sa platesti o suma destul de consistenta. Specialistii evaluau lotul pe baza mostrelor de pamant, sa vada ce recolta s-ar fi obtinut de pe acea suprafata daca se facea insamantare.

Proprietarul achita contravaloarea culturii in cel mai fericit caz! La parcelele dobandite prin cumparare, pretul din contract se inmultea cu un coeficient intre 2 si 5, si daca rezultatul iesea mai mare, aceasta era suma ce trebuia platita. Te trezeai ca ai luat terenul cu 10.000 de euro si mai scoteai din buzunar inca 30.000 de euro ca sa te poti apuca efectiv de ridicarea imobilului.

In realitate, nu prea se dadeau sumele acestea, pentru ca lumea recurgea la tot felul de artificii. De exemplu, se trecea in "construibil" numai "talpa casei" (de 100-150 mp) si nu intreg locul, care putea sa aiba si 1.000 mp sau mai mult. Ori se facea o donatie, ca sa nu mai existe pret de vanzare-cumparare. Oricum, era bataie de cap.

Decizie antibirocratica

Legea 247 din 2005 prevede ca "scoaterea definitiva din circuitul agricol a terenurilor agricole din extravilan, de clasa I si clasa a II-a de calitate, a celor amenajate cu lucrari de imbunatatiri funciare, precum si a celor plantate cu vii si livezi, prin extinderea intravilanului localitatilor, se face la propunerea consiliilor locale, prin ordin al directorului Directiei Agricole si de

Dezvoltare Rurala, cu avizul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Scopul masurii este acela de a scurta formalitatile la scoaterea din extravilan si introducerea in intravilanul agricol. Nu mai mergi direct la minister, ci apelezi la Directia Agricola din zona. Totul ar dura circa 10 zile. Procedura nu conduce automat la dreptul de a construi.

Ca sa obtii acest drept, trebuie, ulterior, sa treci terenul din intravilanul agricol in cel construibil. Aici, intr-adevar, nu se plateste nici o taxa.

Eliminarea taxei ar putea sa creasca preturile terenurilor. Anterior intrarii in vigoare a masurii, cine cumpara un teren situat in intravilanul agricol stia ca va mai da o gramada de bani pana sa aseze prima caramida. Cu noile preve-deri, omul preia un lot numai bun sa faca o casa pe el.

Articol integral in Banii Nostri