Singurul ministru pe care cuplul Tariceanu-Patriciu are dreptul sa il convoace, pentru o intrevedere delicata, e Eugen Nicolaescu. Iar singura chestiune pe care o pot aborda, toti trei, spre binele public, e chirurgia. Siamezii au atins o virsta si trebuie separati. Ministrul Sanatatii le poate recomanda cele mai bune bisturie ale tarii.

Evident, Monica Macovei nu avea ce cauta in iatacul guvernamental inainte ca Dinu Patriciu sa plece din cladire, fie spre sondele de la locul de munca, fie spre Dosarul de la Parchet. La rindul ei, ministrul Justitiei era dator sa dea un tipat, la vederea ambuscadei, si sa comunice, din mers, cuplului Tariceanu-Patriciu ca nu recunoaste noua conducere bicefala a Guvernului.

La fel de bine, Monica Macovei putea sa isi aduca aminte de acest episod impudic si ilegal in urmatoarele sase luni. Ministrul Justitiei a avut la dispozitie, in noiembrie anul trecut, o ocazie perfecta: Scandalul Telefonul - o alta interventie prin care jumatatea guvernamentala a cuplului Tariceanu-Patriciu se ingrijea de sanatatea jumatatii aflate sub ancheta penala. Monica Macovei a ezitat.

A fost, probabil, o slabiciune, dar e mai sigur ca retinerea ei muta vine din lipsa de variante a unui om asediat. Caci, vorbind, ministrul Justitiei ar fi declansat o criza politica, iar aceasta ar fi contaminat rapid mersul anchetei in cazul Patriciu. Pina la urma, Monica Macovei a ales, cu riscul unui prejudiciu personal, varianta care lasa in viata mersul anchetei.

In schimb, noua isprava a celor doi barbati stilati care impart, fara complexe, biroul singurului prim-ministru al Romaniei dovedeste o impolitete pastorala fata de o femeie si un belferism reflex in relatiile cu institutiile statului.

Prima trasatura a adus-o pe Monica Macovei la sediul Guvernului, in calitate de fata la livrari: lui Patriciu ii era foame de dreptate si a comandat o Pizza Giustizia.

A doua trasatura a cuplului Tariceanu-Patriciu vorbeste despre alunecarea in nebunia placuta pe care o dau familiaritatea, banii si puterea: „Dinule, nu te mai framinta, baiatule, o chemam pe Monica si se rezolva!" - spune o replica foarte credibila in gura celui ce a reusit, tot anul trecut, sa cumpere o actiune si sa o vinda de 146.000 de ori mai scump.

Aventurile cuplului Tariceanu-Patriciu au toate stridentele unui roman kitsch, dar functia lor mediatica vine dintr-un realism disperat. Stupiditatea patriciana a actiunilor lui Tariceanu nu a fost divulgata pe gratis. Ea trebuie sa ascunda, macar o zi, macar pina la genunchi, adevaratul scandal si adevarata drama de stat: afacerea Nastase contra Romania.

Firul care a dus presa spre matusa geniala a Danei Nastase a ajuns, rapid (vorba lui Copos), in mijlocul unei conspiratii vaste. Actele afacerilor intre matusa si prietenii lui Adrian Nastase au fost inregistrate la sase luni dupa plata banilor („Romania Libera").

Matusa a cumparat si a revindut o casa de mare lux, cu un profit probabil de un milion de dolari, iar banii nu apar nicaieri („Evenimentul zilei").

Functionari ai Oficiului National de Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor care s-au opus clasarii dosarului „Dana Nastase" au fost demisi de primul-ministru Adrian Nastase, la capatul unei sedinte de guvern care s-a incheiat cu aceasta hotarire si numai cu aceasta hotarire. („Cotidianul").

Odata confirmate de Justitie, aceste fapte nu vor mai ilustra un scandal de coruptie. Ele sugereaza existenta unui imperiu penal, acoperit de un fost prim-ministru. Afacerea Nastase contra Romania trimite la parola care deschide seiful-tezaur din centrul unui stat mafiot. PSD, partidul care a recrutat si a instrumentat administratia politica a tarii in aceasta perioada e, deja, in stare de soc.

Unda s-a propagat in retea si pare sa fi atins siguranta de grup a esalonului de afaceri si media, dependent de conglomeratul PSD. De aici, nevoia unei teme de contraatac. Nechibzuinta siamezilor Tariceanu-Patriciu e o realitate. Ea a fost inchiriata insa pentru bruiaj.

Ororile oligarhice instrumentate, probabil, de Adrian Nastase, din acelasi birou in care Tariceanu il pofteste, azi, la taifas, pe Patriciu, pot distruge intregul sistem. Exact din acest motiv, atentia dumneavoastra a fost ispitita cu alta poveste.