Delegatia Permanenta a PNL a decis luni sa-l sustina pe Constantin Ticu Dumitrescu pentru functia de presedinte al CNSAS. Mandatul actualei conduceri a colegiului de expira in martie anul acesta, iar Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca obiective politice modificarea legii de functionare a CNSAS si adoptarea unei legi a lustratiei.

Invitat la "Guerrilla Raport", emisiunea lui Carol Sebastian, Constantin Ticu Dumitrescu a artatat ca nu a discutat decat tangential cu premierul tema CNSAS si ca nu I s-a facut in mod direct o propunere pentru aceasta functie, inainte de anuntul liberalilor: "N-au existat tratative, sa zica, domne’ ce faceti primiti, nu primiti."

Ticu Dumitrescu nu a dat un raspuns la propunerea liberalilor: "Nu pot sa dau un raspuns pentru ca v-am zis, trebuie sa vad cum a iesit acest proiect la care am contribuit si eu, proiectul de modificare a legii CNSAS, pentru ca atunci cind am lucrat la el, nu exista o hotarare a PNL sa ma propuna. La ora actuala, tinind cont de exceptia lui Onisoru, n-am voie sa nu-mi iau masuri de precautie."

In aceeasi emisiune, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici a aratat ca in Romania au existat intre doua si trei mii de ofiteri de securitate sub acoperire, alesi dintre absolventii de facultate cei mai promitatori, propulsati apoi in functii de conducere in diferite institutii.

"Astia sunt mari acum. Sunt persoane, sa nu le folosim numele, dar sunt persoane foarte sus-puse, fie pe linie financiara, mari oameni de afaceri, fie in guvern, in actualul guvern cred ca nu..."

Constantin Ticu Dumitrescu isi bazeaza spusele pe marturiile unor securisti pe care i-a audiat in anii ’90.

"V-ati intrebat vreodata de ce oare n-a venit la un post de radio sau la televiziune un ofiter de securitate care sa spuna cinstit, domne am gresit, am facut crime, am facut faradelegi, ni s-a cerut asta, asta. Ei scriu frecvent carti in care se eroizeaza, in care de fapt vinovatii suntem noi, cei care am fost victime... Ei au ramas credinciosi juramnatului."