Reprezentanti ai companiei Rompetrol au depus jos plingeri la comisiile de specialitate ale Parlamentului in legatura cu "incalcarea dreptului la inviolabilitatea convorbirilor telefonice ale presedintelui Rompetrol Dinu Patriciu si ale companiei", se arata intr-un comunicat de presa.

Plingerile au fost depuse la Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, Comisiei pentru siguranta nationala, Comisiei pentru cercetarea abuzurilor si Comisiei pentru drepturile omului.

Marti, dupa ce a fost audiat de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Dinu Patriciu a declarat ca a aflat "cu stupoare" de la anchetatori ca i se asculta telefoanele inca din 2003, cu toate ca cercetarile in cazul sau au inceput mult mai tarziu. Avocatul sau le-a cerut anchetatorilor sa comunice daca interceptarile au continuat si in 2004.

"Consideram ca savarsirea unor astfel de proceduri de interceptare constituie o grava incalcare a legii procesuale pentru ca, in primul rand, o parte dintre interceptari s-au efectuat inainte de inceperea urmaririi penale si, in al doilea rand, interceptarile nu au fost autorizate de catre un judecator", se arata in comunicatul de presa.

Pe de alta parte, Rompetrol sustine ca reprezentantii sai nu sunt cercetati pentru infractiuni care ar privi siguranta nationala.

"Asa cum este deja cunoscut publicului datorita comunicatelor anticipative de presa ale Parchetului, in cauza nu s-a inceput urmarirea penala sub aspectul savarsirii unor infractiuni privind siguranta nationala a Romaniei prevazute in Codul penal sau in alte legi speciale", se precizeaza in comunicat.

Reprezentantii grupului Rompetrol atrag atentia asupra consecintelor "extrem de grave" pe care un astfel de precedent le poate crea asupra atmosferei mediului de afaceri, sigurantei circulatiei informatiei, increderii reciproce intre partenerii de afaceri si confidentialitatii planurilor de afaceri.

"Ne intrebam de ce, daca notele de interceptare telefonica ar contine intr-adevar date utile solutionarii cauzei, acestea sunt puse la dispozitie dupa 3 ani, nefiind utilizate pana in acest moment de procuratura in vederea intemeierii acuzatiilor aduse proprietarilor grupului Rompetrol.

Nu putem sa nu ne intrebam, de asemenea, in mainile cui s-au aflat vreme de 3 ani aceste note de interceptare, continand secrete de afaceri si date concrete despre planurile comerciale ale grupului petrolier Rompetrol si ce destinatie le-a dat, in acest rastimp, posesorul ocult al acestora", se mai mentioneaza in comunicat.

In martie 2005, Patriciu a fost pus sub acuzare in dosarul Rompetrol, alaturi de membrii ai conducerii companiei, pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.