Investitorii s-au bucurat si astazi de cresteri pe piata bursiera, pe toate palierele bursei. Mai mult, lichiditatea a fost mai buna decat in zilele precedente, valoarea totala a tranzactiilor, ajutata si de cateva Deal-uri a depasit 69 milioane RON. Indicii BET si BET-C nu au crescut procentual foarte mult, insa au inchis la noi maxime istorice, in timp ce BET-FI a urcat cu 2,8%.

Chiar de la deschidere au intervenit cumparatorii, apoi a urmat o scurta corectie dupa care cotatiile s-au inscris din nou pe o panta ascendenta si s-au stabilizat spre final. La bursele din regiune indicii principali inregistrau, la inchiderea sedintei de la Bucuresti, usoare scaderi, mai mici de 1%.

Cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie a fost Petrom (SNP), cu un rulaj de circa 9,4 milioane RON. Pe parcursul sedintei SNP a fost singurul titlu lichid unde nu cumparatorii au fost dominanti, reusind cel mult sa ajunga la pretul de inchidere de ieri si maximul de azi, 0,6150 RON.

La final tot vanzatorii au fost mai activi, astfel ca SNP inchidea sedinta la un pret de 0,6050 RON (-1,6%). A fost chiar si o tranzactie Deal, la jumatatea sedintei, cu un milion de actiuni SNP la pretul de 0,61 RON.

Rompetrol Rafinare (RRC) a evoluat pozitiv, pe crestere. La inceput a atins un maxim de 0,1250 RON, dupa care s-a stabilizat in jurul nivelului de 0,1220 RON. Insa si aici ultima parte a sedintei a apartinut vanzatorilor, astfel ca RRC a inchis la palierul de 0,1200 RON (-0,8%).

De mentionat ca lichiditatea nu a fost la fel ca in zilele trecute (adica ultimele trei sedinte, de crestere), astazi volumul total a fost mai mic de 30 milioane actiuni.

Segmentul bancar a avut o prestatie buna astazi la bursa, mai ales in a doua parte a sedintei. O crestere mai mare au inregistrat actiunile BRD - GSG (BRD), care in ultima ora au atins un maxim de 16,5 RON si s-au stabilizat in jurul acestuia, adica nu au mai fluctuat mult si au inchis tot aici, in crestere cu 2,5% fata de inchiderea de ieri.

Lichiditatea a fost de asemenea mai buna fata de zilele trecute, pe piata principala s-au tranzactionat 242 mii actiuni, la care se adauga 500 de mii de actiuni transferate intr-un Deal, la inceputul sedintei, la pretul de 16,1 RON. Astfel, BRD si-a reatins maximul din 17 ianuarie, dupa cateva zile de evolutii modeste care de altfel au caracterizat intreaga piata.

La cea de-a doua categorie, cel mai tranzactionat emitent a fost astazi Flamingo International Bucuresti (FLA), cu un volum valoric de peste 3,5 milioane RON, depasind cu putin rulajul RRC. Aceasta performanta se datoreaza unei tranzactii mari, in piata, cu un pachet de 6.843.500 actiuni FLA, achizitionate la un pret de 0,4250 RON/actiune (+3,7%), care a fost si pretul de inchidere. Pachetul achizitionat reprezinta 1,31% din capitalul social al societatii.

In piata titlurilor SIF au intrat cumparatorii inca de la deschidere. Ulterior preturile s-au echilibrat, au fost usoare corectii, insa ordinele de cumparare au revenit si pana la jumatatea sedintei cotatiile actiunilor SIF au tot crescut. De aici si pana la final au traversat o faza de stabilizare, chiar cu unele scaderi.

La final acestea inregistrau cresteri de 2-3% fata de sedinta de ieri, detasandu-se sub acest aspect SIF Oltenia (SIF5), cu o crestere de 3,9% la un pret de 2,91 RON/actiune.

Se pare ca prevederile contractului de vanzare a BCR au fost vazute cu ochi buni de investitori, iar o veste pozitiva a venit si de la bursa vieneza, unde oferta de vanzare de actiuni Erste Bank (lansata in scopul obtinerii de fonduri pentru achitarea celor 61,88% de actiuni BCR) a fost suprascrisa, aceasta fiind cea mai mare operatiune de acest gen derulata la bursa austriaca, cu un volum valoric de peste 2,65 miliarde euro.

Vedeta pietei Rasdaq a fost si astazi IAR Brasov (IARV), cu un volum record tranzactionat intr-o zi, de aproape 125 mii actiuni, in valoare de 234 mii RON, cel mai mare rulaj al pietei. Inca de la deschidere cursul a urcat la 1,76 lei noi, iar la o scurta perioada dupa prima ora a sedintei atingea maximul posibil al zilei, de 1,95 RON (+25%).

Doar spre final au mai fost cateva fluctuatii de curs, au mai aparut vanzatori (probabil dornici sa valorifice castigurile obtinute in ultimele doua zile), iar ultima tranzactie s-a executat la un pret de 1,94 RON (+24,4%).

IAR Brasov a avut in ultimii ani rezultate bune, iar profitul raportat la finalul lunii septembrie si activul net indica titlurile IARV favorabile pentru cumparare, la aceste preturi. In urma cu cateva zile a fost omologat un tip de elicopter despre care se stia ca exista un contract de circa 25 de bucati cu Emiratele Arabe, ceea ce i-a incurajat si pe unii investitori mai sceptici.

In ultimele doua zile titlurile IARV au acumulat un plus de 49,2%, de la 1,3 RON la 1,94 RON, pe volume record.