De ce credeti ca foarte multi pesedisti prefera intoarcerea lui Iliescu la butoanele partidului in care Nastase s-a autosuspendat? Bunicuta se mai lasa rugata sa se intoarca la sefia partidului, e singura in stare "sa puna partidul pe turbo" - cum s-a exprimat pupila sa. Batranul activist are experienta lui "nu recunosc", a ideologiei ca partidul nu trebuie sa aiba victime politice.

Orice s-ar fi intamplat cu un lider comunist, nu ajungea nimic la opinia publica si nici respectivul nu infunda inchisoarea. Era bestelit cu usile inchise, apoi era "rotit", cel mai adesea ajungea ambasador. Partidul s-ar fi dezechilibrat si nu dadea bine la imagine.

Consecvent acestor principii, acum doua zile carismaticul Ion Iliescu s-a impotrivit metodelor coercitive si excluderilor - "care nu duc la nimic" - chiar daca matusile nonagenare incurca vietile liderilor partidului fondat de el. Mai direct, mai indirect, Geoana a cerut o demisie. A asteptat saracul de el cam mult pana sa se "sature".

Dar crede despre autosuspendati ca au facut un gest curajos, de "barbatie politica". Geoana si-a aratat barbatia asupra procurorului Morar ca si-ar fi bagat nasul unde nu trebuie, dar seful DNA are perfecta dreptate ca autosuspendarile din functiile de partid nu ajuta la nimic.

Asadar, Iliescu este inca privit ca un salvator in aceasta batalie intre lideri, pe care Nastase o vede "stupida". O astepta Iliescu vantul in panze, dar si acesta isi schimba directia.

Nastase a spus: demisia din partid, niciodata. Foarte bine, faca partidul ce-o vrea cu nepotul Tamarei, dar ce face tara cu presedintele Camerei? Aici Iliescu a tacut un timp, iar acum iese la rampa si declara public ca Adrian Nastase nu trebuie sa renunte la sefia Camerei.

Adrian Nastase ne atrage atentia ca autosuspendarea are rostul de a separa - disocia a zis - o chestiune personala de ceea ce reprezinta imaginea si actiunea partidului. Dar la Camera nu este vorba de "disociere" pentru ca nu la partid se depun declaratiile de avere, ci la Camera.

Iar de la Camera, cel putin in actualele conditii, Nastase nu poate fi schimbat decat printr-o singura procedura: ridicarea sprijinului politic al partidului sau, care poate sa propuna pe altcineva.

Altfel, chestia cu autosuspendarea n-a fost decat un exercitiu de imagine pentru aiurirea electoratului PSD (cum s-a intamplat si cu autosuspendarea baronilor) care a inceput sa inteleaga ca politica este o indeletnicire banoasa. La reluarea vietii parlamentare, Adrian Nastase mai poate evita al doilea linsaj mediatic.

Poate se reactiveaza Comisia de Arbitraj si Integritate Morala. Asta, daca in PSD - unde se clameaza dimensiunea morala si etica - mai exista un "sambur moral" - cum zicea Eminescu. Au si spus-o: nu ne-am dat demisia din partid, nu vom iesi din viata politica. Au fost constransi doar sa dea un pas inapoi, nici vorba de autopurificare. De fapt, Geoana a invocat doar eroarea lui Nastase de a fi declarat milionul.

Si electoratul cu vederi de stanga trebuie respectat, ca doar nu el are mosteniri dubioase si matusi care sa se apuce de afaceri la 91 de ani. Numai ca Ion Iliescu nu mai este in stare sa reformeze PSD.

Poti sa le fluturi pe la urechile simpatizantilor PSD si venitul minim garantat, si diminuarea saraciei, si programele sociale, si laptele si cornul - orice. Ei discuta acum la birt de nonagenara matusa Tamara, adora povestirile cu matusi si n-au crezut niciodata ca domnul Adrian Nastase isi intretine familia din banii castigati din vanzarea oualor de la Cornu.

Birturile asteapta si alte nume mari de politicieni la care au ajuns sume mari prin "procedura matusa". Birturile adora turnirele de lupte interne.