Publicarea contractului de privatizare al BCR aduce mai multa lumina in modul cum se va derula in continuare preluarea de catre Erste Bank a BCR, "perla" sistemului bancar, pentru care banca austriaca s-a angajat sa plateasca - efectiv - 2,35 miliarde euro.

De bani a si facut rost, ieri, pe bursa austriaca, printr-o emisiune de actiuni in urma majorarii capitalului social.

Erste Bank a castigat anul trecut licitatia de preluare a BCR, dupa ce a oferit 3,75 miliarde de euro pentru pachetul de 61,8825% din actiuni - 36,88% detinuti de AVAS, si doua pachete de cate 12,5% plus o actiune detinute de BERD si IFC.

Finalizarea preluarii BCR se va intinde pe cateva luni bune si va presupune - intermediar - semnarea unui Contract de prefinalizare, dupa indeplinirea mai multor conditii: semnarea unui contract de escrow, cu deschiderea unui cont in care banii virati de cumparator vor fi tinuti pana la finalizarea tranzactiei, obtinerea

autorizarilor de la Consiliul Concurentei, CNVM, organisme similare austriece si a lipsei unor obiectii formulate de catre BNR.

Prefinalizarea presupune ca in aceasta perioada sa nu apara prejudicii mai mari de 150 de milioane euro in conturile BCR. Ca o conditie de prefinalizare este si aparitia in Monitorul Oficial a unui act normativ privind terenurile din proprietatea BCR, pentru care Erste nu va fi obligata sa achite alti bani.

La cinci zile dupa semnarea contractului de prefinalizare, Erste vireaza banii in contul escrow, unde vor sta pana la finalizarea tranzactiei care ar putea dura alte 4 - 5 luni. Prefinalizarea presupune si modificarea statutului BCR, intr-o AGA speciala.

Reducerea depozitelor cu 20% compromite privatizarea

Finalizarea tranzactiei si intrarea banilor in contul AVAS presupune o zi care va fi stabilita de parti dupa indeplinirea conditiilor de finalizare. Nu stim ziua, dar stim ora: 10,00. Contractul prevede si o data limita de finalizare, 21 iulie, care daca nu este respectata compromite intregul proces.

Conditiile de finalizare sunt semnarea prefinalizarii, depunerea banilor in contul escrow si sa nu se fi produs nici o modificare negativa semnificativa care sa nu fi fost remediata.

Respectiv initierea unei proceduri de faliment sau lichidare judiciara de catre BNR, descoperirea unor pierderi de peste 150 milioane euro sau reducerea depozitelor sub plafonul de 15,35 miliarde RON, ceea ce inseamna o reducere cu 20% a depozitelor de la 30 iunie 2005.

Privatizarea BCR nu protejeaza salariatii

Contractul de privatizare a BCR, publicat de AVAS, nu contine nici o prevedere legata de pastrarea locului de munca pentru cei 12.000 de salariati, insa se obliga sa-i scolarizeze in urmatorii trei ani. Pana la finalizarea privatizarii, salariile in banca nu vor putea creste cu mai mult de 5%.

BCR, listata la bursa in trei ani

Actiunile BCR vor fi disponibile pe bursa in trei ani de la finalizarea tranzactiei, prevede contractul de privatizare, iar listarea se va face pe bursa din Bucuresti.

Masura a fost ceruta, explica Bogdan Baltazar, de reprezentantii SIF-urilor, care detin 30 la suta din actiunile BCR, si care isi mentin astfel posibilitatea de a iesI din afacere si a-si valorifica - lichid - participatiile. Participatia Erste nu poate scadea insa sub 50% plus o actiune.

Pentru listarea la bursa, SIF-urile au renuntat la votul in Adunarea Generala a Actionarilor, deoarece, conform statutului, deciziile importante din AGA trebuie luate cu o majoritate de cel putin 75% din voturi.

Numele "BCR", p?strat trei ani

Ca obligatii postprivatizare, Erste nu poate vinde sau lichida banca trei ani de la data incheierii contractului. Tot pentru trei ani este obligata sa mentina numele bancii "BCR", chiar daca poate modifica sigla sau isi poate adauga numele.

Dividendele pe 2005, maximum 50% din profit

Conform contractului, BCR poate distribui dividendele pe 2005 in suma de cel mult 50% din profit. Pentru 2006, desi pana la finalizarea preluarii nu se vor plati dividende, AVAS are dreptul la dividende pe 2006 corespunzator perioadei care va mai trece pana la finalizare.

Articol integral in Adevarul