Contractul BCR e pe net

de     Cotidianul
Vineri, 27 ianuarie 2006, 0:00Intr-un exemplu de transparenta fara precedent, autoritatile s-au tinut de cuvint si au publicat pe site-ul AVAS contractul de privatizare a Bancii Comerciale Romane. Documentul prefigureaza ce se va intimpla cu BCR pina la finalizarea tranzactiei si in urmatorii trei ani.

Cu exceptia anexelor, contractul de privatizare semnat de statul roman cu austriecii de la Erste Bank este la vedere pe site-ul AVAS incepind de miercuri seara. Orice contribuabil interesat de actul prin care s-a vindut cea mai mare banca romaneasca poate consulta documentul. O serie de informatii au fost deja prezentate in mass-media, altele reprezinta detalii tehnice sau noutati.

Multe clauze contractuale reglementeaza activitatea BCR intre semnarea actului de privatizare si finalizarea propriu-zisa a acesteia.

La Bursa, in maximum trei ani

Contractul de privatizare stabileste ca actiunile BCR vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, in maximum trei ani de la preluare, prin listare directa sau oferta publica, dar participatia Erste Bank nu va trebui sa scada sub pragul de 50% plus o actiune din capitalul social.

Erste se obliga sa faca toate demersurile necesare pentru listarea actiunilor BCR, de la convocarea AGA pina la vinzarea efectiva a actiunilor in cazul unei emisiuni de noi actiuni. Erste poate alege sa sustina oferta publica prin vinzarea unei parti din actiunile proprii.

In schimb, banca austriaca nu va subscrie nici una dintre actiunile nou-emise cu ocazia posibilei majorari a capitalului social, realizate in scopul ofertei. Daca actiunile care fac obiectul ofertei nu sint subscrise de un numar suficient de cumparatori sau listarea, respectiv oferta publica, nu se realizeaza, obligatiile Erste nu vor fi considerate incalcate.

Incalcarea angajamentelor asumate de Erste Bank in ceea ce priveste obligatia de a lista actiunile BCR va repune automat in vigoare prevederea statutara privind adoptarea deciziilor importante din Adunarea Generala a Actionarilor cu o majoritate de cel putin 75% din voturi.

Clauza privind listarea a fost solicitata de cele cinci societati de investitii financiare (SIF) care detin cumulat aproximativ 30% din titlurile BCR. Cererea a avut in vedere o compensare in schimbul renuntarii la pragul de 75% pentru adoptarea deciziilor importante in AGA.

Ce nu are voie sa faca BCR

Pina la finalizarea preluarii bancii de catre Erste, BCR va functiona normal, dar in limitele unor restrictii convenite de parti.

Pina la preluarea bancii de catre Erste Bank, numarul de angajati ai BCR nu va fi majorat cu mai mult de 2%, iar obligatiile de plata ale bancii provenite din structura de remunerare sau din nivelul general de remunerare (salarii) sint limitate la o crestere cu maximum 5%.

Partea romana a mai acceptat ca banca in totalitate si filialele sale sa deruleze pina la preluarea efectiva operatiuni numai in cursul obisnuit al activitatii, care sa nu aiba un impact semnificativ asupra rezultatelor financiare. Intelegerea presupune ca din aceste activitati sa nu fie inregistrata o pierdere mai mare de 10 milioane de euro.

O alta interdictie solicitata de cumparator se refera la majorarea sau diminuarea capitalului social atit in cazul BCR, cit si al filialelor. De asemenea, BCR nu va modifica nici o prevedere semnificativa si nu va inceta nici unul dintre contractele semnificative, in afara cursului obisnuit al activitatii.

O alta clauza stabileste ca BCR nu va constitui nici o sarcina asupra vreunui imobil aflat in proprietatea sa si nici nu va modifica in detrimentul sau vreun contract prin care i-a fost concesionat sau inchiriat vreun imobil.

Interdictii pentru Erste

Printre interdictiile impuse bancii austriece se numara dizolvarea, lichidarea, falimentarea sau instituirea administrarii speciale, mentinerea identitatii corporative a BCR si instrainarea actiunilor timp de trei ani de la preluare.

Erste Bank va achita penalitati reprezentind 10% din pretul platit statului in schimbul actiunilor BCR pentru fiecare caz de incalcare a obligatiilor din contractul de privatizare, in timp ce despagubirile asumate de partea romana nu pot depasi 50% din valoarea pachetului transferat.

Penalitatile vor fi calculate prin raportare la pretul achitat de Erste Bank pentru actiunile AVAS la BCR, in valoare de 2,23 miliarde de euro.

Articol integral in Cotidianul
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


79 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță
Prin „Queen’s Gambit” Netflix ne arată că geniile sunt banale până când ajung subiecte de serial

Cursă contra-cronometru pentru România să cheltuiască cele 30 de miliarde de euro din planul de redresare. Comisarul European pe Transporturi: „Ultimele plăți se pot face în 2026. După acel termen, lucrările trebuie finanțate din alte surse”

Trenuri de legendă și amintiri dintr-o epocă ce nu va mai reveni - Octavian Udriște: De locomotiva cu aburi trebuia să ai grijă ca de o ființă, avea mai mult suflet

VIDEO Drumul Expres DX12 Craiova - Pitești: Imagini din dronă cu tronsonul unde românii de la UMB lucrează în forță. „Deja pe 70 la sută se va ajunge în situația de a se putea turna asfalt”

​VIDEO. 25 de întrebări despre vaccinul anti-COVID-19 (3): Am 20 de ani și nu am fost niciodată bolnav, de ce ar trebui să mă vaccinez?

Povestea omului care a făcut prima fotografie acum aproape 200 de ani

Autostrada Sibiu - Pitești - Bătaie mare pe cel mai scump tronson licitat vreodată în România: 15 oferte depuse de la firme din Europa, Turcia și China / UPDATE: Care sunt constructorii

Lupta cu sistemul: Nicușor Dan a suspendat un funcționar care a dat aviz de defrișare pentru grădina unor case de pe Kiseleff, unde ar putea apărea blocuri de 4 etaje, și pe care primarul încearcă să o salveze de 10 ani

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by