Conacul boieresc al Tamarei Cernasov, defuncta matusa a Danei Nastase, continua sa ofere surprize. Tot mai multe marturii indica faptul ca imobilul din centrul Capitalei (strada Cristian Tell, nr. 15, la doi pasi de Piata Romana) apartine, de fapt, familiei Nastase.

Vizite la santier. Potrivit martorilor, fostul lider PSD a supervizat personal renovarea vilei, realizata de o firma a subalternului sau, Sergiu Sechelariu, secretar de stat la Transporturi. Intre anii 2002 si 2004, Nastase a vizitat saptamanal santierul, impreuna cu sotia si cu cei doi copii ai lor.

In acea perioada, el era prim-ministru, iar palatul ii apartinea, oficial, lui Paul Opris, care-l cumparase de la matusa Danei Nastase in 2002. „Veneau ca niste hoti si plecau la fel", isi amintesc vecinii de pe strada Cristian Tell.

Scandura lui Nastase. Doi dintre vecini, sotii Codin, au pastrat in garaj o dovada a rolului jucat de Nastase in cazul vilei din Piata Romana. E vorba despre o scandura pe care au recuperat-o de pe ambalajele in care a fost adusa marmura pentru renovarea conacului. Pe scandura, datata 2004, scrie clar: „com Nastase". Probabil, e vorba de „comanda Nastase".

Doar rauvoitorii s-ar putea gandi la „comision Nastase" sau „combinatie Nastase".

Matusa Paul Opris. Fostul patron al Tele 7abc este legat prin multiple ramificatii de Adrian Nastase, al carui tablou il tinea in birou. Opris, combinat in diverse firme cu Prigoana sau cu sotia lui Bejinariu (fosta mana dreapta a lui Nastase la guvern), se contureaza tot mai clar ca un om de casa al lui Nastase.

Ca si Alexandru Bittner sau Roxana Bichel, el a avut onoarea sa contribuie la imbogatirea familiei Nastase. Dar si Nastase, ca prim-ministru, s-a simtit onorat sa-l scape de presiunea datoriilor pe care Opris le avea la bugetul de stat.

Vandut doar in acte

Palatul matusii a apartinut mereu lui Nastase. Dovada stau materialele de constructie, venite pe numele familiei, nu al noului proprietar

Povestea imobilului din strada Christian Tell continua. EVZ a stat ieri de vorba cu locatarii din zona, a cules marturiile lor, care indica o singura concluzie: „Conacul secret al matusii", vandut in acte in 2002 lui Paul Opris, a continuat sa suscite interesul maxim al lui Nastase, desi nicio ruda de-a sa nu mai figura in acte.

Potrivit martorilor, fostul premier PSD a supervizat personal renovarea vilei, iar intre 2002 si 2004 a vizitat saptamanal santierul, atat impreuna cu sotia, cat si cu cei doi copii ai sai, Mihnea si Andrei.

„Veneau ca niste hoti si plecau la fel"

„Casa s-a vandut in toamna lui 2001 si nu in primavara, cum spune domnul Opris. Primii care si-au facut aparitia au fost Dana si Adrian Nastase. Era intr-o seara si au ramas in casa vreo trei ore. Atunci se facuse vanzarea", povesteste Margareta Petrescu. Femeia locuieste la numai cativa metri de „tinta". Iar vorbele-i sunt confirmate si de Maria Codin si sotul ei.

Potrivit celor doi, „din primavara lui 2002 si pana in 2004, Nastase trecea saptamanal. Se intampla ca si Dana Nastase sa vina singura si asta foarte des. Apareau chiar si copiii". Precautiile erau insa maxime: „Veneau cu masina. Soferul parca foarte aproape de poarta, iar bodiguardul incerca sa ii mascheze. Apoi, tusti in curte, rapid, sa nu ii vada careva.

Ulterior doamna Dana si-a parcat masina la Biserica Amzei si o lua, ca sa atraga atentia si mai putin. Veneau ca niste nesimtiti, ca niste hoti, si plecau la fel. Odata au venit toti patru aici, direct de la Teo de la emisiune".

Scandura lui Nastase

Ca imobilul este al lui Nastase, familia Codin este sigura, dincolo de orice dubiu. Dovada suprema zace in garaj: „Iata scandura asta. Provine de la ambalajele in care a fost adusa marmura pentru conac. Scrie pe ea NaSTASE. Asta e urma lui. E pentru pentru zile negre, caci ne-a facut probleme destule la toti chiriasii. Vrea sa puna mana si pe casa noastra si sa ne dea afara.

A mintit ca un nenorocit cu casa de la nr. 15. Banuiesc ca asa a facut si la guvernare", se incruciseaza neobosit vorbele sotilor Codin.

„Atentie, vine Bombonel!"

Frustrarea crestea cu fiecare descindere. „Il stiau si militarii de la ambasada. Ii auzeai scrasnind unul la altul: „Vine Bombonel!". Stiau, pentru ca nu mai vedeai nici urma de masina pe stradutele din jur. Opreau circulatia. Au cumparat o casa. Bun. Dar nu te apuci sa confisti si strada pentru ca te numesti Nastase".

Contractul lui Sechelariu

Fost secretar de stat in guvernul Adrian Nastase, Sergiu Sechelariu a declarat ieri, pentru „Cotidianul", ca nu a stiut nimic despre „lucrarea" derulata de firma sa la imobil. Sustinand ca a aflat intreaga poveste abia in ianuarie 2005, Sechelariu a pasat intreaga responsabilitate in curtea Irinei Jianu, atunci unul dintre administratorii societatii Conimpuls.

Replica Irinei Jianu, alt personaj care se cunoaste cu Dana Nastase, nu a intarziat sa apara. Sustine ca nu a avut nicio legatura cu cladirea si ca s-a ocupat intr-adevar de constructia din Zambaccian, dar nu si de cea din Tell. „E facatura lui Sechelariu, cu care am un razboi personal".

„Am vandut unei perechi"

Despre vanzarea imobilului mostenit de la tatal sau, Ioan Todan sustine ca a primit „sute de vizitatori" si ca a batut palma cu un barbat si o femeie la 45 de ani. Angajatul TVR sustine ca nu isi mai aminteste azi niciun detaliu legat de cei doi. Totusi, el a declarat EVZ ca ambii au negociat in numele unei batrane pe care i-au prezentat-o ca fiind mama lor.

Pe de alta parte, avocatii familiei Nastase au spus ca „toate sumele mostenite de la Tamara Cernasov se regasesc in declaratia de avere" si ca despre pretul vilei nu poate vorbi decat actualul proprietar.

Paul Opris, paravanul lui Nastase

Omul de afaceri este un personaj controversat, ale carui interese s-au intalnit de multe ori cu acelea ale lui Nastase

Paul Opris, omul care a cumparat de la Tamara Cernasov micul conac in stil brancovenesc, obisnuia sa tina in biroul sau portretul prietenului sau Adrian Nastase. Schema intereselor care-i leaga trece cu mult dincolo de afacerea „matusa", ajungand, la un moment dat, pana in preajma lui Silvio Berlusconi, amicul lui Nastase.

Datorii de milioane $

Imobiliare si media. Acestea sunt afacerile in care a fost implicat Opris. Numele sau se leaga mai ales de Tele 7abc, post adus in sapa de lemn. In 2002, avea datorii de 2,5 milioane de dolari la bugetul de stat. Dupa un lung sir de tranzactii, Opris si familia sa au ajuns sa controleze doar cinci la suta din Tele 7abc, prin Rom-Creative Grup, conform datelor CNA. De altfel, postul nu mai emite pe cablu.

Articol integral in EVZ