Ministrul Integrarii Europene si cel al Afacerilor Externe au pareri diferite privind rata de absorbtie a fondurilor PHARE destinate cooperarii transfrontaliere romano-bulgare

Intr-un comunicat de presa difuzat vineri, ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, subliniaza, cu privire la programele PHARE CBC Romania-Bulgaria, faptul ca tara noastra a inregistrat, de la lansarea acestui proces, rate ridicate de contractare si de absorbtie.

Incepand cu Memorandumul de finantare pentru programul PHARE CBC 2001 Romania - Bulgaria, partea romana a inregistrat rate de contractare de peste 90%, se mentioneaza in comunicat. Astfel, in anul 2001 rata de contractare a fost de 98%, in 2002 de 92% iar in anul 2003 de 98%.

In privinta procentului de efectuare a platilor, situatia de prezinta astfel: 91,41% in anul 2001, 89,23% in anul 2002 (termenele finale de plata fiind la sfarsitul lunii noiembrie 2006). Pentru 2003 nu s-au inceput inca platile, termenele finale de plata fiind, in functie de proiecte, 2007 sau 2008.

"Modalitatea de gestionare a fondurilor PHARE-CBC este o dovada ca Romania poate absorbi si fructifica la maximum banii europeni in beneficiul comunitatilor locale", a declarat Anca Daniela Boagiu, ministrul Integrarii Europene.

Ministerul Integrarii Europene, impreuna cu ministerele de linie responsabile, a luat toate masurile necesare pentru a consolida absorbtia acestor fonduri si, de asemenea, pentru a pregati administratia romana pentru gestionarea importantelor fonduri comunitare de care Romania va beneficia dupa 2007, se mai arata in comunicatul MIE.

In replica, Ministrul de Externe, Mihai Ungureanu, a criticat, tot vineri, cu ocazia Conferintei "Cooperarea transfrontaliera romano-bulgara - realitati si perspective europene", desfasurata la Ruse, rata inca insuficienta de absorbtie a fondurilor PHARE pentru proiecte de aceasta natura.

Ungureanu a atras atentia ca fondurile pentru cooperare transfrontaliera sunt folosite insuficient sau gresit si a apreciat ca printre cauze se numara indiferenta, necunoasterea sau chiar lipsa de dialog dintre autoritatile locale din ambele tari.

"Cooperarea transfrontaliera Romania-Bulgaria nu merge asa cum ne-am dori. Fondurile europene nu sunt consumate la nivel suficient", a declarat ministrul.

Ungureanu a spus ca, in cadrul PHARE CBC, intre 1999 si 2004 pot fi analizate doua tipuri de proiecte: proiectele mari, de infrastructura (care presupun finantari de peste doua milioane de euro), si proiectele mici, cu sume intre 10.000 si 15.000 de euro.

El a adaugat ca sunt inregistrate probleme la fiecare categorie. Astfel, in ceea ce priveste proiectele mari, exista dificultati "de calendar". "Acestea au fost angajate, dar din varii motive, inclusiv incompetenta administrativa, n-au ajuns la final", a precizat Ungureanu. In schimb, proiectele mici au o rata mult mai mare de realizare.

Totusi, "luand in considerare volumul finantarii, rata de absorbtie este sub 40 la suta", a adaugat el.