Fumatorii din Romania ar putea plati cu 20 eurocenti (aproximativ 7.000 lei) mai mult pe un pachet de tigari din luna martie dupa ce Guvernul a aprobat taxa pe viciu, in sedinta de joi.

Conform ministrului Sa-natatii, Eugen Nicolaescu, taxa pe viciu este prevazuta in pachetul de legi privind reforma in sanatate, urmand ca banii colectati din aceasta suprataxa sa intre in bugetul ministerului.

Nicolaescu a declarat ca taxa pe viciu nu trebuie confundata cu o acciza, ea fiind o taxa pe consum al produselor care dauneaza grav sanatatii. "Taxa pe viciu este de 10 euro/1.000 de tigari, adica 20 eurocenti/pachetul de tigari, si 200 euro/hectolitrul de alcool rafinat. Speram ca taxa va intra in exercitiu de la 1 martie a.c.", a spus Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a precizat ca, din estimarile facute, in 2006 se vor aduna in bugetul ministerului din taxa pe viciu 150 milioane euro, iar in 2007 suma ar putea creste la 200 milioane euro. Eugen Nicolaescu a spus ca banii din taxa pe viciu vor fi investiti in infrastructura sistemului sanitar, dar si in finantarea programelor nationale de sanatate.

De asemenea, o parte din banii proveniti din taxa pe viciu vor fi directionati pentru crearea unor rezerve pentru situatiile de urgenta. Ministrul Sanatatii a mai anuntat ca din 2007 se va introduce si un impozit suplimentar pe reclamele care fac publicitate la tigari si bauturi alcoolice.

Pretul va creste cu 16.000 lei/pachet

Producatorii de tigari spun insa ca impunerea taxei speciale, in afara accizei, de 10 euro pe mia de tigarete, ar avea ca efect imediat o majorare cu peste 45% a preturilor de vanzare cu amanuntul, respectiv o crestere de peste 70% a poverii fiscale.

In calitatea sa de viitor stat membru al Uniunii Europene, Romania s-a angajat sa respecte directivele comunitare, urmand ca pana in anul 2010 incidenta accizei pentru categoria cea mai populara (MPPC) de tigarete sa fie egala cu cel putin 57% din pretul de vanzare cu amanuntul, dar nu mai mica de 64 euro pe mia de tigarete.

"Nu stim pe ce se bazeaza calculele Ministerului Sanatatii, ne-a declarat ieri Gilda Lazar, Corporate Affairs Manager al JTI Romania, dar pe legea actuala influentele vor fi de 16.000 lei/pachet si nu de 7.000 de lei/pachet, asa cum au anuntat oficialii ro-mani.

Si asta pentru ca acciza se va aplica pe suprataxa, apoi TVA se va aplica pe suprataxa. Avem deci de-a face cu un factor de multiplicare care va mari costurile foarte mult. Dar, repet, a afirmat Gilda Lazar, pana in acest moment nu cunoastem modul in care se fac calculele. Si asta pentru ca autoritatile au refuzat orice dialog cu industria producatoare pe acest subiect.

Nu am putut discuta nici cu dl Nicolaescu, nici cu dl Vladescu. Or, nu este admisibil sa desconsideri in acest mod o industrie care aduce anual la bugetul de stat peste un miliard de euro. Este prima data in ultimii 15 ani cand un guvern refuza dialogul cu un patronat. Nu suntem tratati ca niste parteneri, suntem tratati ca niste inamici", a concluzinat dna Lazar.

De altfel, asa cum arata in acest moment acest proiect, Ministerul Sanatatii nu are ca alternativa decat de a colecta singur taxa de la zecile de mii de vanzatori cu amanuntul din tara. Are resurse? S-ar putea sa-l coste mai mult decat castiga de pe urma viitorului fond.

Nu se respecta legislatia

Noua taxa propusa de ministerul Sanatatii contravine Directivei UE privind taxarea produselor din tutun. Conform Directivei, existau doar trei tipuri de taxe care se pot aplica tigaretelor, si anume acciza specifica, acciza ad valorem si TVA, singurele, de altfel, luate in calcul pentru aderare.

Prin introducerea unei taxe distincte pentru Fondul de Sanatate, in afara accizei, s-ar incalca Directiva si s-ar periclita atingerea nivelurilor minime obligatorii in UE, dat fiind ca, desi preturile ar creste dramatic din cauza noii taxe, incidenta accizei ar scadea semnificativ fata de nivelul actual (44% fata de 49%).

De altfel, Legea finantelor publice impune renuntarea la fondurile speciale incepand cu anul 2005 si evidentierea de o maniera transparenta a veniturilor si alocarilor bugetare.

Or, ce vrea sa faca in acest moment dl Nicolaescu este de fapt reluarea unor precedente periculoase, cand majoritatea ministerelor isi administrau tot felul de fonduri speciale, care pana la urma aveau o influenta negativa asupra veniturilor bugetare.

Piata neagra se dubleaza

Orice majorare de taxe duce implicit la cresterea evaziunii fiscale in domeniu. Producatorii de tigari considera ca noua taxa pe viciu initiata de Ministerul Sanatatii va duce la cresterea ponderii pietei negre in totalul vanzarilor de la 9-10% (in prezent) la peste 20%. Exista, de altfel, si precedentul anului trecut.

Din aprilie 2005, cand accizele la tigari au crescut mai mult decat era necesar, in paralel cu schimbarea de structura a acestor taxe, piata neagra s-a dublat. Vom ajunge in scurt timp la situatia din Ungaria. Acolo evaziunea fiscala in domeniul tutunului depaseste 305 din totalul pietei de profil.