Compania rusa de stat Gazprom a acuzat din nou Ucraina ca sifoneaza din gazul care ar trebui sa ajunga in Europa si a amenintat, conform cotidianului Kommersant, ca va trimite autoritatilor de la Kiev nota de plata pentru cantitatea de gaz consumata in plus.

In ultimele zile, Ucraina si-a sporit cu zeci de milioane de metri cubi de gaz extragerile ilegale din conducta de tranzit, reducand astfel masiv debitul gazului ajuns in tarile europene.

Cantitatea „sifonata" de ucraineni a dus la o puternica scadere a volumului gazelor importate de tari care depind in buna masura de gazul rusesc, precum Italia, Polonia, Ungaria, Croatia, Slovacia sau Romania.

In decurs de mai putin de o saptamana, in perioada 19-25 ianuarie, Ucraina a "imprumutat" 326 de milioane de metri cubi din gazul rusesc, depasind cu mult cantitatea prevazuta pentru luna ianuarie in acordul ruso-ucrainean.

„Ucraina este singurul stat de tranzit care violeaza flagrant conventiile internationale in domeniul gazelor naturale", se arata intr-o declaratie a Gazprom, citata de Rompres. Ucraina fura din ce in ce mai mult gaz pe zi ce trece, a indicat Aleksei Miller, directorul executiv al Gazprom.

„Noi sporim practic in fiecare zi volumul de gaz livrat la frontiera dintre Rusia si Ucraina, dar cantitatile care ajung in Europa sunt mai mici, iar tot mai mult gaz ramane in Ucraina", a mai spus oficialul rus, potrivit Rompres.

Citeste articolul complet in Gandul