Raportul Curtii de Conturi, invocat de procurorii anticoruptie drept punct de plecare pentru ancheta impotriva vicepremierului George Copos, releva ca Loteria Romana a „uitat" sa treaca in scripte citeva sute de proprietati imobiliare.

Expertii Curtii de Conturi au facut un control, in lunile mai - iunie 2004, care a vizat activitatea Loteriei Romane din perioada ianuarie 2001 - decembrie 2003.

Concluziile raportului au fost trimise la procurorii anticoruptie si, potrivit sefului DNA, Daniel Morar, au stat la baza inceperii urmaririi penale impotriva vicepremierului George Copos si a directorului general al Loteriei, Nicolae Cristea.

Inca de la demararea controlului, inspectorii au observat discrepante pina si la inregistrarea in catastife a agentiilor Loto. Mai precis, in documentele de la Registrul Comertului, Loteria Romana ar fi trebuit sa aiba in subordine 6 sucursale zonale, 261 de puncte de lucru.

In realitatea, avea, in iunie 2004, 8 sucursale zonale, 1.161 puncte de lucru. Cu alte cuvinte, din acte disparusera 2 sucursale zonale si 900 de puncte de lucru.

12 miliarde „pierdute" din registrele contabile

Valoarea terenurilor neinregistrate in contabilitate este de 12.484.129.730 lei. Surse judiciare ne-au declarat ca reprezentantii Loteriei ar fi incercat sa justifice, ulterior, cele peste 12 miliarde de lei care nu ieseau la socoteala, trimitind Curtii de Conturi o lista cu 42 de imobile pe care au sustinut ca le-au cumparat de la firma vicepremierului George Copos, Ana Electronic.

In opinia inspectorilor, specialistii Loteriei ar fi incalcat art. 12 din Legea contabilitatii: „detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar si alte drepturi si obligatii, precum si efectuarea de operatiuni economice fara sa fie inregistrate in contabilitate, sint interzise".

Directori ai companiei au explicatii diferite

Chestionati de Curtea de Conturi, trei directori din cadrul Loteriei au dat explicatii diferite. George Stan, de la Directia Resurse Umane, a raspuns ca inregistrarea la Registrul Comertului s-a facut anterior dobindirii spatiilor.

Ecaterina Deaconu, de la Directia Comerciala, a spus ca organele locale nu recunosc proprietatea Loteriei asupra unor spatii, iar Ion Cornea, de la Directia Financiar-Contabilitate a explicat ca proprietatile societatii sint in evidenta unor primarii ca proprietate de stat sau cota-indiviza, fapt ce creeaza greutati din punct de vedere contabil.

Inspectorii Curtii de Conturi considera insa ca aceste explicatii nu se sustin din punct de vedere juridic, intrucit Loteria Romana este proprietar al terenurilor cu pricina. In plus, valoarea terenurilor a fost stabilita in urma evaluarii spatiilor intrate in proprietatea companiei, in baza contractului incheiat in 2001.

Profituri ametitoare

Curtea de Conturi nu a avut ce reprosa Loteriei in ce priveste balanta venituri-cheltuieli, aceasta fiind probabil cea mai profitabila dintre societatile cu capital de stat. „Cotidianul" a scris saptamina aceasta ca 80% din veniturile Loteriei Nationale sint furnizate de jocul Loto si ca este vorba de o crestere artificiala.

In timp ce jucatorii la Loto scadeau, Loteria Nationala crestea pretul unei variante. Curtea de Conturi a mai constatat ca nivelul cheltuielilor l-a depasit pe cel al bugetului aprobat, dar fara a se incalca prevederile legale, si ca veniturile si cheltuielile din anul 2003 aproape s-au dublat fata de anul precedent.

Si profitul brut in cei trei ani de control a fost unul crescator: in 2001, 441.400.000.000 lei, in 2002, 492.344.000.000 lei, iar in 2003, 1.219.551.000.000 lei.

Citeste articolul complet in Cotidianul