In sedinta extraordinara de duminica, Guvernul a decis realocarea a 8500 de posturi in administratia publica in vederea cresterii capacitatii administrative de absorbtie a fondurilor europene, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu intr-o conferinta de presa.

In Romania exista aproximativ 11.000 posturi neocupate in administratia de stat, care au fost blocate. Dintre acestea, 8500 vor fi realocate. Astfel, 6000 de posturi vor fi reorganizate in domeniul agriculturii, la Agentia pentru Plati si Interventii, 600 la agentia SAPARD, 200 la Ministerul Mediului, 152 la Ministerul Integrarii si 700 la Justitie.

Procesul de angajare demareaza pe 7 februarie , si se va face pe baza unui concurs. Noii functionari beneficiaza de o majorare cu 75% a drepturilor salariale.

"Personalul va putea primi o retributie cu 75% mai mare pentru a putea atrage astfel oameni cu o calificare deosebita in administratia publica. De aceasta prevedere va beneficia numai personalul care gestioneaza fonduri comunitare", a explicat premierul

Sedinta de guvern a modificat si cadrul institutional potrivit caruia Ministerul Finantelor gestiona toate fondurile europene, iar managementul financiar al fondurilor de coeziune va fi preluat sectorial de Ministerul Transporturilor si de Ministerul Mediului.

Ministerul Finantelor Publice va face controlul ex-ante al documentelor pentru achizitiile publice.

Absorbtia fondurilor europene este o prioritate a Romaniei in procesul de integrare in Uniunea Europeana. Dupa aderarea la UE in 2007 cheltuirea eficienta a fondurilor europene va permite Romaniei sa se dezvolte rapid si sa recupereze decalajele fata de alte state membre.

Romania va primi dupa aderare fonduri structurale in valoare de circa 30 miliarde euro, potrivit deciziei Consiliului European din decembrie 2005.