Livrarile de gaz catre Georgia au fost reluate duminica, la o saptamana dupa explozia pe teritoriul Rusiei a principalul gazoduct care deserveste statul georgian, transmite Reuters. Deflagratia a intrerupt si furnizarea de energie electrica iar vanturi puternice joi au lasat tara fara curent, in cea mai rece iarna din ultimii zece ani.

"Robinetul a fost deschis. Gazul va porni spre Georgia, si mai departe catre Armenia," a declarat un oficial al Kavkaztransgaz. Responsabilii locali considera ca vor fi necesare doua zile inainte ca gazul sa poata alimenta casele oamenilor.

Georgia a gasit o alta cale de aprovizionare cu gaz, semnand un acord cu Iranul pentru a aduce gaz prin Azerbaijan.

Presedintele Mihail Saakashvili a acuzat Rusia ca a produs intentionat explozia gazoductul si a intarziat lucrarile de reparare pentru a pune presiuni asupra Georgiei. Moscova a negat afirmatiile presedintelui georgian si a acuzat statul de isterie.

Autoritatile georgiene au intrerupt alimentarea cu gaz a ambasadei ruse de la Tbilisi, pe motiv ca incalzirea locuintelor reprezinta o prioritate fata de furnizarea de energie termica catre cei care saboteaza energetic Georgia.

Reparatiile la gazoduct s-au incheiat sambata.