Rezultatele finale ale alegerilor legislative palestiniene indica faptul ca miscarea islamica Hamas a obtinut 74 de mandate in Parlament, iar miscarea Fatah, condusa de presedintele Mahumd Abbas, a castigat 45 de mandate, informeaza Reuters.

Cele 45 de locuri castigate de Fatah, adica o treime, permit gruparii palestiniene sa blocheze orice tentativa a Hamas de a amenda Legea fundamentala palestiniana, care defineste si structura Autoritatii palestieniene.

Rezultatele finale se deosebesc de cele preliminare, publicate joi, prin faptul ca acorda cu doua locuri mai putin Hamas si cu doua mai mult partidului Fatah.

Victoria Hamas, grupare militanta care propune distrugerea Israelului, a fost anuntata inca de joi, 25 ianuarie, ceea ce a provocat proteste violente ale militantilor Fatah in Cisiordania si Gaza.

De vineri, mii de partizani ai miscarii Fatah manifesteaza pe strazile din Fasia Gaza si din Cisiordania pentru a cere demisia de la conducerea partidului a lui Mahmoud Abbas, considerat raspunzator de infrangerea usturatoare la alegeri in fata Hamas.

Premierul israelian interimar Ehud Olmert a cerut gruparii Hamas sa elimine din carta sa mentiunea la distrugerea Israelului in deschiderea reuniunii de duminica a Executivului. Ministrul israelian al Apararii, Shaul Mofaz, a solicitat si el dezarmarea gruparii Hamas.