Pe fondul eforturilor de implementare a legislatiei comunitare, Romania se confrunta cu o problema serioasa in ceea ce priveste absorbtia fondurilor puse la dispozitie de Uniunea Europeana.

Fie ca este vorba despre fonduri destinate firmelor sau comunitatilor locale, numarul proiectelor valide este suficient de mic pentru a spori ingrijorarile privind modul in care va fi afectata economia Romaniei de preconizata integrare in UE.

Aceleasi motive de ingrijorare au dus si la scaderea numarului de euro-optimisti printre romani. Pusi in garda de autoritati, romanii au devenit mai realisti in ceea ce priveste avantajele integrarii, dupa cum arata ultimul Eurobarometru facut public de catre Delegatia Comisiei Europene in Romania.

O veste buna a venit din Malta, care a ratificat saptamina trecuta Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE. Si ministrul Justitiei, Monica Macovei, a facut o miscare asteptata, anunind desfiintarea serviciului de informatii al ministerului pe care-l conduce. Motivatia? O proportie insemnata a angajatilor acestui serviciu au avut legaturi cu fosta Securitate.