Sorin Iliesiu, cel care a intocmit raportul privind crimele regimului comunist a declarat in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix FM, ca, in sfarsit a primit un raspuns din partea presedintelui.

Intr-un e-mail semnat de consilierul presidential Claudiu Saftoiu, presedintele a vrut sa condamne public comunismul, dar din "diverse motive nu a apucat sa o si puna in practica".

Iata textul integral citit de Sorin Iliesiu:

"Domnule Iliesu va pot asigura ca domnul presedinte a citit in totalitate scrisoarea dumneavoastra in avionul de Strasbourg cu mare atentie. De altfel, inca din vara, domnia sa intentiona sa faca o interventie publica in acest sens. Din diverse motive nu a apucat sa o si puna in practica inca. Va multumim pentru sprijinul dvs atat de calificat.

Va voi tine la curent si-mi permit sa va rog sa va pot solicita cu privire la o documentatie cat mai aproape de realitate a datelor privind comunismul romanesc".

Sorin Iliesiu considera ca raportul de 10 pagini este extrem de bine documentat si poate sta la baza unei decizii de condamnare a comunismului in Romania.

"Cand faci un gest de condamnare la nivelul unui stat, intr-adevar, aceasta condamnare trebuie sa fie luata foarte in serios.

Bineinteles ca toti stim ca trebuie condamnat regimul comunist, dar un raport care sa sintetizeze intr-un material scurt absolut toate ororile comunismului este extrem de binevenit si in acelasi timp face incontestabila decizia statului roman prin presedinte, prin parlament de a condamna regimul comunist", a spus Sorin Iliesiu.

El spune ca la acest raport au lucrat multi cercetatori timp de 11 ani si a vrut ca sa fie facut public pe 22 decembrie 2005. Pentru ca momentul a fost ratat, presedintele Fundatiei Academia Civica ar dori sa fie publicat la 11 martie, data la care aniversam 16 ani de la proclamatia Timisoara.