Familia presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, risca sa ramana fara una dintre cele mai valoroase proprietati ale sale, terenul forestier de 2,35 hectare din Corbeanca, a carui cota de piata este de 2,8 milioane de dolari.

Problemele au aparut dupa ce „Evenimentul zilei" a dezvaluit, pe 10 ianuarie, faptul ca Dana Nastase a cumparat respectivul teren de la Roxana Bichel, fost demnitar in guvernul Nastase, pe care aceasta il dobandise in urma unor achizitii facute la Sacele si pe care a incercat sa le schimbe cu doua hectare de padure la Corbeanca.

Modalitatea prin care Roxana Bichel a reusit sa obtina terenul din Corbeanca, pe care ulterior i l-a vandut bunei sale prietene Dana Nastase, se afla in atentia autoritatilor.

Raportul Ministerului Agriculturii

Imediat dupa publicarea dezvaluirilor din EVZ, Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a verificat cum a obtinut Roxana Bichel cele 2,35 hectare de padure in Corbeanca in urma unui „schimb" facut cu Ocolul Silvic Sacele.

In urma raportului incheiat recent, specialistii din Ministerul Agriculturii au concluzionat ca schimbul s-a facut ilegal si au propus trimiterea acestuia la Parchetul General, pentru a se stabili daca s-au comis infractiuni, si la Romsilva, pentru a deschide un proces impotriva Roxanei Bichel de recuperare a padurii.

Povestea terenului aflat acum in proprietatea familiei Nastase este simpla. Roxana Bichel a cumparat pe 3 octombrie 1996, de la patru persoane diferite, 4,35 hectare de teren, insa nu a incheiat contracte de vanzare-cumparare, ci acte de donatie.

Cea care avea sa devina cativa ani mai tarziu vicepresedinte al APAPS in mandatul guvernului Nastase nu a parut prea interesata de calitatea pamantului dobandit. Astfel, Roxana Bichel s-a ales cu peste 4 ha de teren, in patru locatii total opuse din Sacele, aflate in zone montane.

Cu doar cateva luni inainte ca PDSR sa piarda puterea, prietena Danei Nastase a obtinut terenul din Corbeanca. Pe 23 octombrie 1996, Bichel a obtinut de la Romsilva avizul de schimb al terenului din Sacele cu cel de langa Bucuresti.

Pe 4 noiembrie 1996, Marian Ianculescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si membru al PDSR, a avizat schimbul, iar pe 13 noiembrie 1996 Ocolul Silvic Bucuresti i-a predat Roxanei Bichel padurea din Corbeanca.

„Cine a facut asta e bun de legat"

In 1997, dupa ce PDSR a pierdut alegerile, noua conducere a Ministerului Agriculturii a anulat toate schimburile de terenuri, inclusiv cel obtinut de Bichel. Vasile Lupu, fost deputat PNTCD, initiator al mai multor legi agricole, sustine ca, prin Legea 169/1997, articolul III, litera a, „sunt lovite de nulitate schimburile facute pentru a creste valoarea terenului".

Or, in cazul unui teren transferat de la Sacele tocmai la Corbeanca, langa Bucuresti, exact despre asta e vorba: schimb intre un teren cu valoare de piata mica cu unul foarte scump. „Aici, potlogaria e clara si cine a facut asta e bun de legat", a spus, transant, Vasile Lupu.

Motivele anularii din 1997 a actului Roxanei Bichel au fost cat se poate de clare: „Terenurile pe care doamna Bichel le ofera la schimb nu au folosinta forestiera, schimbul propus nu prezinta avantaje pentru fondul forestier, iar avizul nu are viza directiei de specialitate din minister".

In baza acestor considerente, s-a tras concluzia ca avizul obtinut de Bichel a fost emis abuziv si s-a decis anularea lui.

Mai departe, Ocolul Silvic Bucuresti, de care tinea terenul forestier din Corbeanca, trebuia sa recupereze cele 2,35 hectare de padure de la Bichel, lucru care nu s-a intamplat. Mai mult, prietena Danei Nastase a deschis un proces la Judecatoria Brasov, de constatare a proprietatii asupra terenului forestier.

In timpul procesului, Bichel a adus ca probe in favoarea sa avizele obtinute de la Romsilva si de la minister, insa nu a pomenit nimic de actul de anulare a schimbului. Procesul s-a desfasurat fara ca vreun reprezentant al Romsilva sa apere cauza statului, astfel instanta a apreciat cazul doar in baza documentelor prezentate de Roxana Bichel si i-a dat castig acesteia.

Imediat dupa ce a castigat terenul in instanta, la sfarsitul lui 1999, Bichel i-a vandut Danei Nastase terenul, pe o suma evident mult mai mica decat valoarea reala de piata.

Astfel, Bichel a devenit proprietar al terenului din Corbeanca si a ramas si proprietara a terenurilor din Sacele, deoarece aceasta nu le-a mai predat Ocolului Silvic din localitate, statul fiind pagubit astfel de doua ori. Roxana Bichel nu a raspuns nici de aceasta data la telefon pentru a-i cere punctul de vedere.

Roxana Bichel, inca proprietar la Sacele

Din pasii facuti de EVZ pe urmele tranzactiilor Bichel-Nastase si din concluziile raportului de control al Ministerului Agriculturii reiese un alt fapt, de-a dreptul scandalos: Roxana Bichel este in continuare proprietarul terenului din Sacele. Aceasta concluzie se poate trage foarte usor punand cap la cap mai multe informatii.

Mai intai, terenurile din Sacele ale Roxanei Bichel nu au mai intrat in proprietatea Ocolului Silvic, dupa cum reiese din raportul Corpului de Control al Ministerului Agriculturii. In schimb, Roxana Bichel a reusit sa puna mana pe terenul din Corbeanca.

Si Radu Farcas, seful Ocolului Silvic Sacele, sustine acest fapt: „La noi nu a ajuns aprobarea de schimb, insa a ajuns anularea aprobarii, ca urmare, cand doamna Bichel a venit la noi, eu nu i-am mai primit terenul".

Cu alte cuvinte, „Ocolul Silvic Sacele nu a fost niciodata proprietarul acelui teren. O fi tot al dumneaei (Roxana Bichel - n.r.). Cred ca a primit terenul din Corbeanca inainte sa-l predea pe cel de aici", a aratat Farcas. La Primaria Sacele, suprafetele primite „donatie" de Roxana Bichel nu au fost inregistrate la rolul fiscal, proprietarul pasunii nefiind precizat in scriptele oficiale.

„Donatia" a fost vanzare-cumparare

Roxana Bichel nu a primit niciun metru de pamant ca donatie la Sacele, ci a cumparat cele 4,35 hectare pe care apoi le-a schimbat cu padurea de la Corbeanca. O spune chiar unul dintre „donatori", Mihail Papp. „I l-am vandut. Am fost la notar, la Brasov, si am facut actele.

Nu am nimic, niciun act de atunci, de la notar, dar mi-a dat trei milioane de lei", a spus Papp despre tranzactia incheiata cu Roxana Bichel.

Barbatul a declarat pentru EVZ ca a vandut terenul deoarece avea nevoie de bani sa cumpere o parte din casa in care locuieste acum. O alta „donatoare", Ana Bartos, nu si-a amintit mare lucru despre tranzactie, desi ne-a spus ca a avut pamantul „donat" Roxanei Bichel. Nici Papp si nici Bartos nu o cunosteau pe Bichel si nici nu au mai vazut-o de atunci.

Articol integral in EVZ