In Cehia, admiterea in UE nu a dus la un boom al pietei imobiliare; dimpotriva, pe anumite segmente, piata chiar a scazut. "Cumpara acum, orice, pretul va creste oricum" e un refren la moda pe piata imobiliara. Terenurile au inceput sa creasca accelerat inca de acum 2-3 ani in zona de nord a Bucurestiului si te poti considera norocos daca mai prinzi ceva sub 150 euro/mp.

Si asta in conditiile in care majoritatea suprafetelor etaleaza un aspect de semidesert, iar musafirii fara permis de conducere se transforma vrand-nevrand in ostatici. Nici cartierele-dormitor nu s-au lasat mai prejos, un apartament cu aspect indoielnic si instalatii obosite de prin Berceni ajungand la 7-800 euro/mp.

Dincolo de deblocarea pietei creditului, un motor important al cresterii preturilor il reprezinta spaima ca integrarea in UE va aduce cresteri explozive de preturi, intr-o tendinta de aliniere la cele din Vest.

Sa remarcam ca, in acest moment, pretul proprietatilor romanesti s-a apropiat de cele din statele membre UE, in conditiile in care veniturile sunt de cateva ori mai mici, la fel dobanzile aferente creditelor ipotecare in euro (in zona euro un imprumut ipotecar are dobanzi de 3-5%).

In Cehia, pretul/mp pentru un apartament din centrul orasului, cu finisaje de top, ajunge pana la 7.000 de euro; in schimb, blocurile comuniste din beton, imbatranite si finisate rudimentar pleaca de la 500 euro/mp.

In Viena, un apartament de 100 mp intr-o zona buna a orasului costa aproximativ 300.000 de euro, in timp ce o casa la periferie, cu o suprafata utila de 130 mp se poate achizitiona cu 200.000 de euro.

Cresterea preturilor si restrictionarea creditarii in valuta risca sa blocheze piata romaneasca, solicitantii unui credit de investitii imobiliare trebuind sa achite rate sensibil mai mari decat salariul mediu pe economie in cazul achizitionarii unui apartament modest de 2 camere, spre periferia orasului.

Singura speranta este ascutirea competitiei intre banci, care sa duca la scaderea dobanzilor, in paralel cu demararea unor proiecte imobiliare de anvergura care sa dilueze cererea (de exemplu, constructia unor blocuri noi de catre investitori privati).

Articol integral in Banii Nostri