665 euro/hl. La atat vor ajunge taxele pe care le vor plati cei 80 de producatori legali de alcool din Romania. Aceasta suprataxare va scumpi votca din raft de la 180.000 la 260.000 lei/litru, plus TVA. In timp ce o buna parte din fabricantii legali vor intra in faliment, numarul producatorilor de alcool la negru va creste la peste 70 la suta.

In final, perdanti vor fi romanii care vor pierde sanatate, dar si statul, care va pierde la buget peste 600 milioane euro, cat este anual evaziunea fiscala.

Guvernul intentioneaza sa introduca un HG care va fi suportul legal pentru introducerea a unei taxe de 200 euro/hl de alcool pur, bani ce vor ajunge in fondul national de sanatate. Taxa de viciu se va suprapune peste acciza de 465 euro/hl, suprataxarea ajungand la 665 euro/hl.

Acestor taxe li se va adauga si TVA, ducand la dublarea pretului bauturilor alcoolice. Asociatia patronala Garant respinge proiectul legislativ, pe motiv ca aplicarea acestuia ar duce la o crestere si mai mare a producerii alcoolului contrafacut. "Evaziunea fiscala ar ajunge la peste 90 la suta din piata alcoolului.

In prezent, exista peste 30.000 de cazane de tuica si palinca in gospodarii care se sustrag oricarei fiscalitati.

Dupa introducerea taxei pentru fondul de sanatate, numarul acestora va creste exponential, iar evaziunea fiscala va fi cu mult peste 600 milioane euro, cat a fost in 2005", ne-a declarat Romulus Dascalu, presedintele Garant.

Asociatia patronala va ataca actul normativ la Curtea Constitutionala, ca fiind anticoncurential si anticonstitutional.

Alcoolul contrafacut - cauza criminalitatii la sate

Cum bauturile alcoolice se vor scumpi, romanii vor cumpara alcoolul ieftin contrafacut, dar bine vizualizat in rafturile magazinelor. Cei mai expusi sunt consumatorii de la sate, ca si aproape toti adolescentii, care beau pentru a fi mai prietenosi si sa se distreze.

"Bauturile contrafacute cele mai periculoase sunt facute in recipientele improvizate.

Statisticile anului 2005

* 60% din romani beau alcool contrafacut

* 80% din tariile "de cazan" contin metale grele

* palinca din Ardeal contine metanol, care afecteaza ficatul si creierul

* 70% din adolescenti s-au imbatat

Articol integral in Adevarul