Aproape de aderarea la UE, Romania si Bulgaria se confrunta cu aceeasi problema. Incapacitatea de a absorbi fondurile comunitare. Nici cooperarea transfrontaliera, pe care Bruxelles-ul ar dori-o fara cusur, nu face exceptie.

Se pare ca este peste puterile autoritatilor locale din cele doua tari sa puna la treaba banii europeni. Cu atat mai greu e sa faca acest lucru impreuna, de o parte si de alta a Dunarii.

Ministerele de Externe din cele doua tari au demarat o serie de conferinte privind colaborarea transfrontaliera, la care urmeaza sa participe reprezentantii judetelor romanesti si bulgaresti de la Dunare.

O prima astfel de conferinta a avut loc pe 27 ianuarie la Ruse, in Bulgaria, iar urmatoarea se va tine la Giurgiu, in Romania. Scopul diplomatiei in acest caz este sa ofere un mediu de comunicare administratiei publice.

Un lucru este sigur: pana acum, chestiunea colaborarii nu a reusit sa depaseasca intru totul nivelul declarativ. Potrivit oficialului roman, fondurile europene alocate Romaniei si Bulgariei, pentru proiecte transfrontaliere, nu au fost cheltuite decat intr-o masura de pana la 40 la suta.

Romania a renuntat la taxa de tranzit

Ca un gest de vointa politica in sensul colaborarii, incepand cu februarie, Romania a renuntat la taxa de tranzit impusa bulgarilor de catre Prefectura Giurgiu. seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, a anuntat ca, astfel, se va reveni la sistemul ghiseului unic, un sistem fix si, evident, mai simplu.

Mai mult, dupa 2007, cooperarea transfrontaliera dintre cele doua tari va fi coordonata de structuri speciale. Dar, pana atunci, ramane problema banilor europeni nefolositi.

Daca in cazul proiectelor mici cu finantare intre 10.000 si 50.000 de euro rata de punere efectiva in practica este mai mare, in cazul proiectelor mari, procentul de absorbtie este nesatisfacator. Proiecte mari sunt cele de peste 2 milioane de euro din bani PHARE, precum podul Vidin-Calafat.

Tocmai astfel de proiecte mari asteapta Bruxelles-ul peste Dunare, de la romani si bulgari. Deocamdata, trebuie pusa la punct o mai buna comunicare intre autoritatile locale bulgare si romane.

Autoritatile centrale din cele doua tari vor alcatui un manual de utilizare a fondurilor europene pentru administratia locala, care sa cuprinda instructiuni despre modul in care pot fi redactate si trimise la concurs proiecte.

MIE nu este de acord cu MAECa raspuns la declaratiile ministrului roman de externe cu privire la rata scazuta de absorbtie a fondurilor UE, la finalul conferintei, Ministerul roman al Integrarii a remis un comunicat in care se arata ca procentul de folosire a banilor comunitari este mult mai mare decat se estimeaza.

In document se arta ca, incepand cu Memorandumul de finantare pentru programul PHARE CBC 2001 Romania - Bulgaria, partea romana a inregistrat urmatoarele rate de contractare: 2001 - 98%, 2002 - 92%, 2003 - 98%.

Articol integral in Adevarul