Creditele doar cu buletinul vor disparea in curand, deoarece vor intra sub reglementarile Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care interzice acordarea de imprumuturi fara garantii sau avans.

O ordonanta adoptata recent de guvern hotaraste ca toate institutiile financiare nebancare sa treaca sub controlul bancii centrale, ele urmand sa fie monitorizate si sa functioneze strict in baza documentului care atesta ca au fost inscrise in registrul general al BNR.

Astfel, cooperativele de credit, casele de amanet, firmele de leasing si toate celelalte institutii care acorda imprumuturi fara a avea statut de institutii bancare vor fi obligate sa se transforme in societati pe actiuni si sa aiba un capital social de minimum 200.000 de euro.

Totodata, noile societati nu vor mai putea emite obligatiuni, atrage depozite sau alte fonduri rambursabile de la public, operatiunea de creditare fiind singura pe care o pot include in obiectul lor de activitate.

Denumiri cu IFN

Conform noului act normativ, odata cu schimbarea statutului ele trebuie sa isi modifice si denumirea, in asa fel incat aceasta sa contina sintagma „institutie financiara nebancara" sau prescurtarea IFN.

Articol integral in EVZ