n timp ce unii integratori, precum Sony sau Acer, au inceput deja sa comercializeze notebook-uri echipate cu noul procesorul Core Duo - cunoscut si sub numele de cod Yonah, parteneri mai vechi ai lui Intel, ca Gateway, HP sau Dell, vor astepta pana in februarie pentru a putea face acelasi lucru.

Desi, in mod traditional, Intel ofera unele avantaje partenerilor sai apropiati, ca de exemplu Dell, schimbarea privind data lansarii noilor chip-uri Core Duo, anuntata de surse din industrie, a pornit o cursa in randul integratorilor, fiecare dorind sa fie cel care ofera primul solutii bazate pe noul procesor.

La baza problemei sta decizia companiei Intel, luata in vara anului 2005, de a schimba data lansarii procesorului pentru luna ianuarie, in loc de martie cum era planificat initial. Decizia a fost motivata de rezultatele neasteptat de bune obtinute cu noul proces de fabricatie de 65 nanometri.

Din pacate, vestea nu a fost primita bine de catre integratori, acestia trebuind sa cumpere si sa configureze placi de baza pentru noua arhitectura, ceea ce avantajeaza firmele mai mici, precum Acer, pentru care este mult mai usor sa modifice liniile vechi de asamblare.

Astfel, in prima saptamana din februarie se vor lansa solutiile de la Dell si Gateway, urmate de noul MacBook Pro de la Apple si, in cele din urma, de produsele HP, pe data de 24 a aceleiasi luni.

Core Duo si USB 2.0

Un bug in driverul ACPI de la Microsoft ar putea crea batai de cap utilizatorilor procesoarelor Core Duo. Este suficient sa conectam la laptop un dispozitiv USB 2.0 pentru ca durata de viata a bateriei sa descreasca cu peste o ora.

Testele realizate au aratat o reducere de o ora si 20 de minute, fata de cele circa 15 minute in cazul altor sisteme mobile.

Desi exista informatii legate de rezolvarea problemei prin adaugarea unei simple chei in registri, nu au aparut teste doveditoare in acest sens. Oricum, cu sau fara acest patch, neajunsul este foarte suparator, mai ales pentru utilizatorii neinitiati sau neinformati.