Ce sectoare ne duc in UE si ce ne trage in jos

preluare EurActiv.ro

Textilele, confectiile si pielaria au inregistrat scaderi record in anul 2005. Slaba lor performanta este ingrijoratoare fiind vorba de sectoare in care tara noastra este specializata si care, pana nu demult, propulsau productia industriala si exporturile.

Celelalte doua domenii esentiale pentru industrie si cresterea economica sunt prelucrarea lemnului si productia de mobila. Acestea sunt singurele care, potrivit specialistilor, se mentin pe linia de plutire si mai au sanse sa salveze scufundarea lenta a industriei de prelucrare in general.

Articol integral in EurActiv.ro

Onno Simons - adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti

Centralizarea, o solutie pentru absorbtia fondurilor europene

preluare Adevarul

Absorbtia fondurilor UE, alaturi de justitie si coruptie, a devenit una dintre temele cel mai des invocate de oficialii europeni atunci cand se pronunta pentru amanarea aderarii Romaniei. In ultimul timp, acestia se arata din ce in ce mai sceptici cu privire la capacitatea administratiei locale de a pune in practica proiecte.

Onno Simons, adjunctul sefului Delegatiei CE la Bucuresti, se pronunta pentru administrarea banilor la nivel central.

Rep: Cum apreciati capacitatea de absorbtie a fondurilor europene in momentul de fata?

Onno Simons: Este nevoie de o multime de imbunatatiri, pentru ca altfel riscati sa pierdeti o multime de bani disponibili. Pentru mine, studiul Institutului European privind absorbtia fondurilor comunitare este prioritar, si cred ca este scopul principal pe care Romania trebuie sa se concentreze.

Rep: Ce inseamna imbunatatiri? Daca nu se schimba nimic si lucrurile se deruleaza ca pana acum?

Onno Simons: Daca ne uitam la rata de absorbtie pentru ISPA, programul pentru infrastructura, numai recent vom finaliza cu succes un prim program ISPA. Tot managementul ISPA se va termina la sfarsitul acestui an, sunt multe intarzieri, mult mai multi bani ar fi putut fi folositi, iar lucrurile au luat prea mult timp.

(n.red.: rata de angajare pe proiecte a fondurilor ISPA este de 87%, dar de numai 20% in ceea ce priveste banii cheltuiti de la UE. Din 46 de proiecte angajate in perioada 2000 - 2006, un prim proiect, la Iasi, se va finaliza in martie. Banii europeni pe ISPA, circa 2 miliarde de euro, vor trebui cheltuiti pana in 2010).

Rep: Ce ar trebui facut maine pentru a imbunatati capacitatea de absorbtie?

Interviu integral in Adevarul