Inspectorii judiciari din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au inceput verificarea tuturor aspectelor, inclusiv a celor legate de posibila influentare a actului de justitie, rezultate in urma intilnirii dintre premier, ministrul justitiei si omul de afaceri Dinu Patriciu.

Intr-o declaratie pentru Hotnews.ro, purtatorul de cuvint al CSM a aratat ca plenul Consiliului a fost de acord cu demararea investigatiilor in acest caz, urmind sa fie verificate inclusiv aspectele prezentate de mass media in acest caz.

Inspectorii CSM urmeaza sa intocmeasca un raport, ale caror rezultate vor fi discutate in cadrul plenului Consiliului, iar ulterior vor fi facute publice.

Luni, un cotidian central a relatat ca de fapt premierul premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Justitiei Monica Macovei s-au intilnit cu Dinu Patriciu de nu mai putin de cinci ori si ca in plus ministrul Justitiei ar fi transmis un memoriu presedintelui Traian Basescu prin care ii solicita sa intervina in schimbarea procurorului care il ancheteaza pe Patriciu.

Saptamina trecuta presa a relatat ca in iunie 2005, premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Justitiei Monica Macovei s-au intilnit cu Dinu Patriciu, care in acea perioada era anchetat pentru mai multe infractiuni economice.

Monica Macovei a afirmat ca nu i s-a precizat cine va mai participa la discutiile convocate de Calin Popescu Tariceanu. Intrebata de ce nu a spus mai demult despre aceasta intalnire cu Dinu Patriciu, ministrul Macovei a spus: "Nu am vrut sa aduc nici un fel de presiune in plus procurorilor care lucreaza in acest dosar. Am fost zidul in care s-a oprit aceasta discutie".

Imediat, purtatorul de cuvant, Oana Marinescu a declarat intr-o conferinta de presa, ca informatia a ajuns incomplet la ministrul Justitiei, caci oamenii de la Palatul Victoria nu i-au spus ministrului tema discutiei, desi premierul, cand a transmis invitatia pentru Monica Macovei a precizat subiectul discutiei si cine va participa.

In acea perioada, Patriciu era cercetat penal in dosarul Petromidia.

Monica Macovei a mai spus ca, in timpul discutiilor, omul de afaceri s-a plans ca procurorii ar savarsi abuzuri in ancheta desfasurata in cazul sau, iar ministrul i-a recomandat sa se adreseze instantelor abilitate.

Dinu Patriciu, in schimb, spune ca la intalnire s-a discutat despre reforma in Justitiei, in timp ce, a treia persoana prezenta la discutii, premierul Calin Popescu Tariceanu afirma ca Dinu Patriciu si-a prezentat intentia de a da in judecata statul roman pentru ca i-au fost incalcate drepturile sale si ale companiei.