60 de persoane si-au pierdut viata din temperaturilor foarte scazute din ultima saptamana, arata ultimul bilant al Ministerului Sanatatii. Majoritatea deceselor au fost cauzate de insuficienta cardio-respiratorie, consumul de alcool, ori stop cardio-respirator datorat hipotermiei.

Cel putin 13 dintre cei decedati erau persoane fara adapost.

Potrivit comunicatului de presa al Ministerului Sanatatii, 8 persoane au murit de frig in Botosani, in Timis - 7 persoane, in Galati si Bistrita- 4 persoane, in Satu-Mare, Mures, Constanta si Prahova au murit din cauza temperaturilor scazute cate 3 persoane, in Bacau, Bucuresti, Ialomita si Maramures, Mehedinti si Suceava - cate 2 persoane, iar in Arad, Iasi, Valcea, Dolj, Covasna, Braila,

Dambovita, Neamt, Harghita, Bihor, Vrancea, Vaslui si Teleorman - cate o persoana.

Cei mai afectati sunt oamenii fara locuinta, pentru care adaposturile puse la dispozitie de autoritati sunt insuficiente. In tara mai multe scoli au fost inchise, saptamana trecuta, din cauza frigului, iar in Bucuresti 21 de spitale nu au mai facut internari. Cea mai grava situatie a fost in Botosani unde ministerul Educatiei a dispus inchiderea tuturor scolilor pentru 48 de ore.

Dunarea a fost inghetata in proportie de 60 % iar porturile au fost inchise din cauza gerului. Chiar si apa marii a fost inghetata la mal. Autoritatile portuare au transmis avize de furtuna tuturor navelor aflate in porturi, sa ia masuri suplimentare de siguranta pentru a preveni accidentele.

In unele nopti, mercurul din termometre a coborat chiar pana la minus 32,5 de grade la Miercurea Ciuc, -28 de grade la Intorsura Buzaului iar ziua s-au inregistrat temperaturi sub -20 de grade in unele regiuni.

Din cauza vantului simtim ca e mai frig cu zece grade decat arata termometrele, spun meteorologii.