Cei mai multi romani considera ca dorinta de a castiga bani este principalul motiv care sta la baza alegerii unei cariere politice si ca oamenii de afaceri implicati in politica ar trebui sa renunte definitiv la afaceri, potrivit unui studiu recent realizat de Insomar.

O mare parte dintre repondenti considera ca PSD este partidul cu cel mai mare numar de politicieni care sunt si oameni de afaceri, iar un procent covarsitor de mare dintre cei intervievati sunt de parere ca tot aici sunt si cei mai multi politicieni corupti.

Aproximativ 71% dintre repondentii sondajului Insomar sunt „in mare si foarte mare masura" de acord ca orice persoana care alege cariera politica ar trebui sa renunte complet la afaceri. Supozitia conform careia in politica ajung numai oameni care dispun de calitati deosebite este respinsa de aproximativ 70% dintre cei intervievati.

Cei mai multi dintre cei care au raspuns sondajului considera ca majoritatea politicienilor din ziua de azi au imbratisat cariera politica pentru a face bani (56% dintre respondenti), iar 26% dintre acestia sunt de parere ca motivul a fost dorinta de putere.

47% dintre romani sunt de parere ca partidul cu cei mai multi oameni de afaceri este PSD, si un procent de 73% dintre cei care au raspuns sondajului considera ca acest partid are si cel mai mare numar de politicieni corupti. 27% dintre romani si-au exprimat opinia ca PNL ii urmeaza Partidului Social Democrat in ceea ce priveste numarul de membri care sunt si oameni de afaceri.

In ceea ce priveste numarul politicienilor cinstiti, Partidul Democrat beneficiaza de increderea a 34% dintre respondenti, urmat de PRM cu 19% si respectiv PNL cu 17% dintre respondenti.

Ca o concluzie, sondajul arata ca intre "cinste" si "eficienta", romanul este inclinat sa tolereze prima calitate la un politician, respectiv sa accepte un politician "cinstit" dar care nu a facut prea multe pentru tara (32% dintre romani), decat sa accepte un politician "eficient", dar suspectat de coruptie (26% dintre respondenti).

Faptul ca 43% dintre cei intervievati au precizat ca nu ar alege pe nici unul dintre acestia denota, potrivit realizatorilor studiului Insomar, disperarea romanului in fata incompetentei celor alesi sa-i reprezinte interesele pe scena politica.

Studiul a fost realizat in perioada 18-23 ianuarie 2006 la comanda FSLI Petrom, la care s-au adaugat o serie de intrebari comandate in exclusivitate de postul de televiziune Realitatea, volumul esantionului fiind de peste 1500 persoane.

Interviurile au fost realizate in 48 localitati urbane si 52 localitati rurale din 40 de judete si in municipiul Bucuresti, studiul fiind reprezentativ pentru populatia Romaniei cu varsta de peste 18 ani. Eroarea maxima admisa este de 2,9%.