Noutati editoriale ale saptamanii la editura Polirom

de     HotNews.ro
Luni, 30 ianuarie 2006, 0:001. Jorge Luis Borges
Moartea si busola
Proza completa 1
Traduceri si note de: Irina Dogaru, Cristina Haulica si Andrei Ionescu
Cuvint inainte, tabel cronologic, prezentari si editie ingrijita de Andrei Ionescu
Colectie: Biblioteca Polirom. Seria de autor „Jorge Luis Borges"

Cu primul volum al prozei lui Jorge Luis Borges, Editura Polirom continua seria de opere dedicata unuia dintre autorii care si-au lasat amprenta asupra literaturii secolului XX. Volumul reuneste povestirile fantastice care l-au facut celebru pe Borges in toata lumea, in care sint surprinse, cu o acuitate uimitoare, problemele majore ale omului contemporan.

Borges cultiva genul fantastic fara a recurge la truculenta vampirilor ori la feericul basmelor, pentru ca povestirile lui cu tilc sint „fantezii metafizice" si se realizeaza prin intermediul simbolului.
Volumul se deschide cu problematica argentiniana din Evaristo Carriego (1930), pentru a se extinde curind la universalitatea unor teme ale conditiei umane dintotdeauna si de pretutindeni, prezentate, desigur, de cele mai multe ori, cu intensitatea si concretetea senzoriala a variantei lor latino-americane din volumele Istoria universala a infamiei (1930), Istoria eternitatii (1935) si Fictiuni (1944).

Jorge Luis Borges (1899-1986), scriitor argentinian, autor emblematic al secolului XX, considerat, deopotriva, promotor si parinte al literaturii contemporane. Reprezentant al „realismului magic" sud-american, a construit cu maiestrie un adevarat joc al fictiunii.
La Editura Polirom au mai fost traduse: Poezii (2005) si Carti scrise in doi (impreuna cu Adolfo Bioy Casares, 2005).


2. Cristian Badilita
Metamorfozele Anticristului la Parintii Bisericii

Traducere de Teodora Ionita
Colectie: Plural. Religie

Lucrare distinsa cu Premiul Salomon Reinach pentru cea mai buna monografie pe tema Anticristului.
„Prin aceasta lucrare remarcabila si monumentala, Cristian Badilita acopera o lacuna in istoriografia teologiei crestine a primelor veacuri." (Enrico Norelli)
Parintii Bisericii au formulat diverse teorii despre natura si momentul venirii in lume a Anticristului. Lucrarea analizeaza textele biblice fundamentale cu privire la acest subiect si interpretarile pe care le dau Parintii Bisericii care s-au ocupat de aceasta tema.

Volumul mai cuprinde sectiuni despre istoria precrestina a mitului (de la Cartea lui Daniel pina la Urcarea la cer a lui Isaia), despre Ciprian, Tertulian, Ieronim si scrierile apocrife, precum si doua anexe.

Din cuprins:
Anticristologia stiintifica moderna; scurta prezentare • Cartea lui Daniel si „preistoria" crestina a mitului, de la Evanghelia dupa Marcu, 13 la Iustin • Irineu al Lyonului: Incipit uita Antichristi • Anticristul vrajitor si pseudoexeget la Origen • Nero Anticrist: Victorin, Commodian si pozitia critica a lui Lactantiu • Comentariul la Apocalipsa al lui Victorin de Poetovio • „Apocalipsa dupa

Commodian" • „Metamorfoza" lui Lactantiu • Anticristul la Chiril al Ierusalimului • Anticristul la Ieronim, intre filologie si traditie • „Antichristus africanus": Augustin si cei doi predecesori ai sai, Tertulian si Ciprian • Manualul de anticristologie al lui Theodoret al Cyrului

Cristian Badilita este doctor al Universitatii Paris IV-Sorbona cu teza Métamorphoses de l’Antichrist chez les Pères de l’Eglise. Coordonator al proiectului Septuaginta in cadrul Colegiului Noua Europa, Bucuresti. Fellow al Institutului Trentino di cultura (2002-2005) si al Wissenschaftskolleg zu Berlin (2005-2006).

La Editura Polirom a publicat volumele: Calugarul si moartea (1998); Tentatia mizantropiei. Stromate (1999); Platonopolis sau Impacarea cu filosofia (1999); Manual de anticristologie (2002). Editii ingrijite la Polirom: Eliadiana, 1997; Jean Cassien entre l’Orient et l’Occident (in colaborare cu Attila Jakab), 2003; Nostalgia Europei. Volum in onoarea lui Al.

Paleologu (in colaborare cu Tudorel Urian, 2003) si traduceri comentate: Evanghelii apocrife, editia a IV-a, 2005; Trei apocrife ale Vechiului Testament, 2000; Evagrie Ponticul, Tratatul practic. Gnosticul, editia a II-a, 2003; Patericul, ed. a II-a, 2005.


3. Dora Pavel
Captivul

Colectie: Fiction Ltd

Dupa ce a fost distinsa, in 2003, pentru primul sau roman, Agata murind (Polirom, 2004), cu Premiul Uniunii Scriitorilor, Dora Pavel revine cu un thriller tensionat.
Captivul este un roman al erotismului maladiv si al incestului, al crimei si al vinovatiei. Concentrat asupra atractiei vicioase dintre doi gemeni, frate si sora, epicul evolueaza spectaculos inspre zone emotionale nebanuite. In penumbrele si la adapostul unui teatru vechi, renovat, obsesia lui Zigu pentru sora sa, Zedra, se confrunta cu capcanele unui climat artistic mai putin obisnuit.

Pe cit de claustrant, pe atit de hipnotic prin prestatia charismatica a regizorului sau, teatrul aduce si celelalte personaje ale cartii in vecinatatea magiei creatoare, dar si a instinctelor dezlantuite. Protagonistii evolueaza mocnit, in cerc inchis, ca niste animale ghidate perfect in arena. Totusi, ei scapa uneori de sub bagheta imblinzitorilor, descarcerind forte primare, distructive.

Dora Pavel (n. 1946), licentiata in Litere, poeta si prozatoare. Volume publicate: Naratiuni intimplatoare (versuri), 1989; Poemul deshumat (versuri), 1994; Creier intermediar (versuri), 1997; Intoarce-te, Esthera (povestiri), 1999; Muncile lui Don Quijote (versuri), 2000.
La Editura Polirom a aparut Agata murind (roman), editia a II-a, 2004 (Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor).


4. F. Scott Fitzgerald
Un diamant cit Hotelul Ritz si alte povestiri

Traducere si note de Virgil Stanciu
Colectie: Biblioteca Polirom

Cele zece povestiri reunite in volum, scrise intre 1920 si 1937, cind Fitzgerald se afla in plina forta creatoare, ilustreaza perfect rafinamentul stilului sau.

In ele prozatorul creeaza personaje memorabile: un miliardar nemilos care detine un diamant cit un munte, o frumoasa nemultumita din Sud care cauta aventura vietii in Nord, un erou tragic ce si-a pierdut mai intii averea, iar apoi tihna familiala si, in general, o pleiada de tineri debusolati, zapaciti si adesea fermecatori din perioada interbelica.

Din prafuitul orasel georgian Tarleton si pina la stralucitoarele metropole New York si Paris, Fitzgerald aduce la viata epoca „generatiei pierdute" – o epoca nebunatica si vrajita, tragica si stralucitoare. Prozele din volumul Un diamant cit Hotelul Ritz scot la iveala talentul coplesitor al unuia dintre cei mai mari scriitori pe care i-a avut America.

F. Scott Fitzgerald (n. in 1896, St. Paul, Minnesota). In 1917 ii apar primele povestiri in revista newyorkeza Smart Set. Anul 1920 este un an de glorie pentru tinarul Scott: Editura Scribners ii publica romanul Dincoace de Paradis, care-l consacra drept purtatorul de cuvint al „epocii jazzului", iar Zelda Sayre, o aristocrata din Alabama, accepta sa-i fie sotie.

Zelda si Scott – un cuplu reusit la inceput, afisind aceeasi atitudine nonconformista de adolescenti intirziati si o disperare premonitorie, ce avea sa le intunece fericirea – isi impart timpul intre Paris, Riviera si Roma si intra in celebrul cerc de scriitori americani expatriati din care faceau parte Gertrude Stein, Ernest Hemingway, John Dos Passos si Thomas Wolfe.

Cele doua romane care-l consacra definitiv ca pe un mare autor sint: Cei frumosi si blestemati in 1922 si Marele Gatsby in 1925. Ultimii ani de viata il vor gasi pe Fitzgerald la Hollywood, ca autor de scenarii. Moare in 1940, in urma unui infarct, lasind neterminat romanul Ultimul magnat. Miniseriile sale, in mare parte autobiografice, sint publicate postum sub titlul Ecouri din epoca jazzului.
La Editura Polirom au fost traduse: Blindetea noptii (2001), Marele Gatsby (2002) si Dincoace de Paradis (2005).


5. David Lodge
Autorul, la rampa!

Traducere din limba engleza de Cornelia Bucur
Colectie: Biblioteca Polirom. Seria de autor „David Lodge"

Romanul descrie o perioada decisiva din viata lui Henry James, cind cariera scriitorului parea sa se indrepte spre un esec, totul culminind cu fiascoul reprezentat de prima sa piesa, Guy Domville. In centrul romanului se afla prietenia eroului cu scriitorul George Du Maurier (bunicul lui Daphne, autoarea romanului Rebecca), cel care-i ofera, din camaraderie, subiectul unei proze.

Cind James ezita sa utilizeze acest subiect, Du Maurier scrie el insusi cartea, care devine imediat un bestseller. Du Maurier nu reuseste sa se apere insa de pericolele pe care succesul le implica, pe cind James primeste imboldul creator ce-l va face sa ofere lumii romane ca Ambasadorii, Washington Square, Portretul unei doamne etc.
Autorul, la rampa! este un roman plin de spirit si de intelegere pentru natura umana, marcat de o putere a imaginatiei lipsita de ostentatie. Lodge a compus o excelenta tragicomedie pe tema catharsisului in literatura si a pretului platit in schimbul sau.

David Lodge (n. 1935), reputat romancier si teoretician, dramaturg si scenarist, se numara printre clasicii in viata ai literaturii britanice. La acest statut a contribuit in mare masura succesul trilogiei campusului universitar, alcatuita din romanele Schimb de dame (Polirom, 2001, 2003), Ce mica-i lumea! (Polirom, 2002, 2003) si Meserie! (Polirom, 2002, 2003).

La Editura Polirom au mai fost traduse romanele Terapia (2002), Muzeul Britanic s-a darimat! (2003), Vesti din Paradis (2003), Racane, nu ti-e bine! (2004), Ginduri ascunse (2004), Cit sa-ntindem coarda? (2004) si Afara din adapost (2005).
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


261 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by