Peste 1,2 milioane de romani lucreaza la negru - 30 la suta in constructii si exploatari forestiere si 40 la suta in confectii si textile. Acesti oameni nu au asigurari de sanatate impotriva accidentelor si sunt expusi abuzurilor din partea patronilor.

In textile, copii sub 15 ani

Munca la negru a cuprins o buna parte din confectii - textile, prelucrarea lemnului, exploatari forestiere, dar si serviciile, cu preponderenta angrouri. In 2005, in 2.600 fabrici de confectii si textile, Inspectia Muncii a depistat 170 de unitati care aveau angajati la negru.

Acestia, pe langa faptul ca nu aveau forme legale, erau obligati sa lucreze in conditii incompatibile cu normele UE catre care tindem. "In confectii, munca la negru ocupa 35-40 la suta din piata. Patronii abuzeaza de faptul ca angajatii nu au curajul sa depuna plangeri.

Femeile, indeosebi, nu fac parte din niciun sindicat care sa le apere interesele. In unele fabrici, femeile sunt fortate sa lucreze pe timpul noptii, cand energia electrica este mai ieftina. Ele primesc doar 20.000 de lei pe ora, adica 8 centi.

Ne-am batut, pur si simplu, pentru a le asigura un salariu de 4,5 milioane de lei pe luna celor care sunt angajati cu acte, dar pentru cei care lucreaza la negru, nu se bate decat Dumnezeu", ne-a declarat Gheorghe Nastase, liderul sindicatelor din APACA.

In fabricile de confectii controlate in 2005 de Inspectia Muncii, 3.126 erau persoane de sex feminin care lucrau fara acte legale. Din acestea, 12 erau copii sub 15 ani.

Documente fictive pentru mortii din exploatarile forestiere

si in exploatarile forestiere aproape 40 la suta din muncitori sunt angajati fara acte. "Multi dintre acestia mor in accidente de munca. Iar ca sa scape de probleme, patronii fac retroactiv acte fictive.

Ei nu ar face acest lucru daca nu ar fi ajutati de Inspectia Muncii", ne-a declarat Vasile Badica, liderul sindicatelor din Lemn. Acesta sustine ca oamenii sunt atrasi de munca la negru, de salariile de 8-9 milioane de lei pe luna, comparativ cu 3,9 de milioane lei pe luna cat ofera firmele platitoare de taxe. Din cele 3,9 milioane, omul ia numai 2,8 milioane lei.

Articol integral in Adevarul