Asigurarile pentru animale nu reprezinta inca un produs foarte popular la noi, dar ele exista de cativa ani. Ca si in cazul asigurarilor agricole, si aici functioneaza mentalitatea „nu o sa mi se intample tocmai mie". Mai nou, gripa aviara a schimbat datele problemei in ce priveste asigurarile pentru pasari.

Proprietarii de ferme de pasari se confrunta mai nou cu o problema foarte serioasa. Desi acum a crescut foarte mult numarul celor care vor sa se asigure, companiile de profil se feresc sa mai incheie astfel de polite din cauza riscului foarte mare.

In ce priveste situatia pasarilor, proprietarii de zburatoare care au murit din cauza gripei aviare au fost despagubiti doar daca acestea au fost sacrificate de autoritati. In situatia in care pasarile au murit in curte, proprietarii au fost despagubiti doar daca aveau orice tip de asigurare pentru pasari, iar zona in care locuiesc a fost declarata focar de gripa aviara.

Altfel spus, se aplica regula de la asigurarile agricole, unde proprietarii primesc despagubiri doar in situatia in care incheie chiar si cea mai ieftina asigurare pana la 15 decembrie pentru recolta din primavara, iar zona este declarata calamitata de catre autoritati.

Pentru cainii periculosi - polite de raspundere civila

Pentru animale se fac asigurari atat in caz de boala, cat si pentru accidente. Stapanii pot opta pentru doua tipuri de asigurari ale animalelor de companie: polite prin care e asigurat animalul in sine si polita de raspundere civila, care este obligatorie in cazul detinatorilor de caini considerati periculosi.

Dupa scandalurile de acum cativa ani cu luptele de caini organizate in mai toata tara, stapanii unor astfel de patrupede au fost obligati sa indeplineasca o serie de conditii pentru a-i putea detine: sa-i inregistreze, sa-i scoata pe strada cu botnita si lesa si, nu in ultimul rand, sa-si faca asigurari de raspundere civila.

Astfel, daca stapanul incheie o polita, compania de asigurari va plati cheltuielile medicale ale victimei, in cazul in care cainele ataca. Cei care nu respecta aceste conditii risca amenzi destul de mari, de pana la 500 lei (5 milioane de lei vechi).

7% din caine pe an

Costurile pentru astfel de asigurari pot ajunge pana la 15% din valoarea animalului. De exemplu, pentru un caine, prima anuala este de 6-7% din valoarea sa. Totusi, daca vorbim de animale in general, se incheie putine asigurari. Asta din cauza ca persoanele fizice nu prea isi asigura animalele, fie ca este vorba de cele de companie sau de cele din curte.

Mai mult de 90% din asigurarile de acest tip se incheie pentru ferme. Iar in acest caz, de multe ori, proprietarii de ferme se a-dreseaza companiilor de asigurari doar atunci cand sunt obligati de banci, in cazul in care solicita credite.

Articol integral in Saptamana Financiara