Microsoft pregateste un nou firewall cu un inalt grad de configurabilitate pentru urmatorul sau sistem de operare, Windows Vista, care le va acorda administratorilor de sistem un nivel mai ridicat de control asupra aplicatiilor a caror rulare este permisa pe sistemele pe care le administreaza.

Dupa ceva mai mult de o luna de testare a versiunii Microsoft Community Technology Preview (CTP), noul firewall este „in grafic" si va integrat in sistemul de operare Windows Vista care va fi lansat in acest an, iar compania se gandeste sa puna o asemenea facilitate si la dispozitia consumatorilor, a declarat Austin Wilson, director in cadrul diviziei Microsoft Windows Client.

Noul firewall este „two-way" pentru ca filtreaza atat traficul de retea care intra, cat si cel care iese. Acest lucru inseamna ca acest poate fi folosit pentru blocarea sistemelor care incearca sa se conecteze la un PC Vista, ca si a aplicatiilor de pe PC care incearca sa se conecteze la alte sisteme din retea.

Blocarea traficului spre exterior in acest mod le va pune la dispozitia administratorilor de Vista cateva optiuni puternice, a declarat Wilson. Utilizand firewall-ul, administratorii se pot asigura, de exemplu, ca PC-urile din retea utilizeaza o aplicatie IM preferata.

„Daca cel care foloseste sistemul incearca sa instaleze o alta aplicatie IM, aceasta va fi blocata. Este o facilitate pe care o propunem administratorilor de retele din companii", a declarat Wilson.