Monica Macovei are foarte multi dusmani pentru ca a impins lucrurile foarte tare inainte in 2005, sustine Sorin Ionita, directorul Societatii Academice din Romania.

In emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix FM, el a spus ca anumite grupuri de interese sunt interesate sa o saboteze, sa-i strice imaginea, credibilitatea si sa franeze aceste reforme.

Intrebat care sunt aceste grupuri, el a raspuns: "Vin din doua directii, care de fapt sunt una singura, daca-mi dati voie sa o spun pe cea dreapta: PSD si Dinu Patriciu. Nu e mare diferenta intre ele. Aceste directii se unesc si sunt cam una singura, daca e sa ne gandim si la anul 2004, 2003. Fuziunea dintre aceste doua directii e destul de buna.

Patriciu pentru ca are un interes personal, PSD pentru ca are un interes politic, e si in opozitie si vrea sa-si acopere un trend periculos pe care il luase situatia pentru ei", a spus Sorin Ionita.

Potrivit Constitutiei, Tariceanu poate sa ceara suspendarea lui Copos

O persoana care exercita o functie publica in stat nu poate sa ramana in aceasta functie daca este trimis in judecata sau s-a declansat urmarirea sa penala a declarat Liviu Popescu, conferentiar la Facultatea de Drept din Universitatea Bucuresti.

In emisiunea Romania la Raport, el a sustinut ca, in cazul vicepremierului George Copos, pe langa prezumtia de nevinovatie, exista si obligatia de protejare a interesului public. Ca urmare, premierul poate sa-l suspende pe George Copos din functia de viceprim ministru.

"In cazul raspunderii ministeriale prevazute de Constitutie, exista posibilitatea suspendarii acestora din functie.

Pentru faptele savarsite de ministri in exercitarea functiei, inteleg ca nu este ipoteza cel putin pana in prezent, este posibil, potrivit articolului 109 sa se dispuna suspendarea din functie, iar daca un membru al Guvernului e trimis in judecata, acest lucru atrage suspendarea lui de drept", Liviu Popescu.

In privinta momentului cand s-a petrecut fapta, specialistul spune ca interpretarile sunt divergente, din cauza "calitatii redactarii textelor din Constitutie". El considera ca este firesc ca Parchetul sa-l informeze pe premier de existenta unor acte procesuale care intereseaza publicul.

Premierul nu are atributia sa ceara rapoarte de la Justitie

Nu este nici o legatura intre primul ministru si Consiliul Superior al Magistraturii sustine magistratul Corneliu Turianu. In emisiunea Romania la Raport, el a spus ca nu exista in Constitutia Romaniei nici un articol care sa prevada ca primul ministru poate cere CSM sau unei alte instante raportari privind anchetarea unor persoane.

"Nu gasiti la primul ministru in Constitutia Romaniei vreo atributie prin care sa ceara rapoarte de la fruntea justitiei. Este Consiliul Superior al Magistraturii. E cea mai mare instanta. Nu exista in Constitutie, va rog sa luati atributie de atributie a primului ministru si-o sa vedeti ca nu exista asa ceva, o asemenea legatura, raportare.

Legatura dintre puterile statului de cele trei puteri se face altfel, pe alte coordonate, nu pe imixtionare in treburile unei puteri sau alta", a declarat Corneliu Turianu.

Corneliu Turianu spune ca singurul om cu care poate discuta premierul despre problemele Justitiei este ministrul Monica Macovei. Dar, si asa, el nu are dreptul sa-i ceara informatii despre cazuri punctuale, cum ar fi cel al lui Dinu Patriciu sau RAFO, ci numai despre problemele pe care le au instantele de judecata, probleme care necesita un sprijin din partea statului.