Ultima sedinta din ianuarie a fost o noua sedinta de crestere, fara evenimente deosebite, ci acel tip de sedinta ce s-a impus in ultimul timp, cu cresteri usoare urmate de stabilizarea cotatiilor. Astfel, s-a marit sirul zilelor cu noi maxime istorice pentru indicii BET si BET-C, in timp ce BET-FI s-a apropiat de maximul atins la jumatatea lunii, toti cei trei indici inchizand la valori cu aprox. 1% mai mari decat in sedinta anterioara.

La nivelul intregii luni, BET a crescut cel mai mult, cu 22,9%, iar BET-FI cel mai putin (+13,6%), in timp ce BET-C a acumulat un plus de 21,1%. Valoarea tranzactionata astazi a depasit 54 milioane RON, iar la nivelul intregii luni s-au rulat circa 1,26 miliarde RON.

Segmentul bancar a fost mai bine reprezentat astazi de Banca Transilvania (TLV), sustinuta de cumparatori. A fost astazi randul titlurilor TLV sa creasca mai mult, imediat dupa deschidere cursul a atins maximul de 1,49 RON, dupa care s-a calmat. Acest maxim a mai fost atins la finalul sedintei si a fost pret de inchidere, astfel ca TLV prezinta o crestere de 2,1%.

Acesta a fost de altfel si maximul intregii luni, luna in care TLV a acumulat o crestere de 20,2%. Titlurile BRD-GSG (BRD) au urcat accelerat la inceput, pana la maximul de 17,6 RON, dupa care s-au stabilizat in jurul pretului de 17,4 RON, unde a si inchis (+1,8%). Insa la nivelul intregii luni BRD a avut o performanta mult mai buna, poate cea mai buna dintre actiunile lichide, crescand cu 27%.

Cel mai tranzactionat emitent de la a doua categorie a fost Rompetrol Rafinare (RRC), cu un rulaj de 3,85 milioane RON. La nivelul cursului am asistat astazi la o stabilizare in jurul palierului de 0,1200 RON castigat acum cateva zile.

Lipsit de acelasi entuziasm al cumparatorilor, insa avand in continuare sustinerea lor, RRC a oscilat astazi strans in jurul acestui palier, cu toate ca la final, cateva ordine mai consistente de vanzare l-au dus la 0,1180 RON (-1,7%), unde a si inchis. La nivelul intregii luni RRC a crescut cu 8,3%, performanta modesta comparativ cu SNP, care a acumulat un spor de 28,9%.

Una din cele mai bune evolutii de astazi si cea mai buna daca luam in considerare si lichiditatea a fost reusita de Compa Sibiu (CMP).

Dupa cateva sedinte de scadere pana la minimul posibil odata cu intrarea in perioada ex-dividend (trecerea datei pana la care se puteau cumpara actiuni pentru a beneficia de efectele dublarii capitalului social, adica dreptul de a subscrie la 0,1 RON), titlurile CMP au incetat sa scada astazi. Mai mult, chiar au crescut.

Astfel, in loc sa ajunga in jurul pretului teoretic de 1,13 RON, actiunea Compa a inceput sa creasca in a doua parte a sedintei si a inchis la maximul de 1,36 RON (+6,3%), adica un curs de 2,62 RON in termenii din perioada cum-dividend, ceea ce reprezinta categoric un maxim istoric.

Evolutia cursul a fost insotita si de o lichiditate ridicata, volumul tranzactionat astazi a depasit 800 mii actiuni.

Cresteri si la SIF-uri, cu cateva exceptii date de scaderi rapide intervenite la final. Dupa deschidere toate au crescut putin, s-au stabilizat ulterior si in a doua parte a sedintei au inceput din nou sa creasca. Cu un final mai favorabil, cea mai mare crestere o inregistreaza SIF Muntenia (SIF4), de 2,7% la 1,93 RON, cu toate ca a avut astazi cea mai mica lichiditate.

Insa la finalul intregii luni cel mai bine se pozitioneaza SIF Moldova (SIF2), cu o crestere de 16,9%.

Dupa sedinta au fost raportate urmatoarele modificari de structura a actionariatului: QVT Fund LP detine 5,6% din actiunile emise de Flamingo International S.A Bucuresti; East Capital Balkan Fund detine 5,35% din actiunile emise de Impact S.A Bucuresti.

Pe ansamblu luna ianuarie a fost o luna foarte buna, fructuoasa, asemanandu-se sub aspectul evolutiilor celor trei indici cu ianuarie 2005. Se stie ca in februarie anul trecut au mai fost ceva cresteri, mai intense doar la SIF-uri, dupa care a urmat o corectie prelungita pe toata luna urmatoare, in care mare parte din cresterile de la inceputul anului au fost anulate.

Astfel, se impune mai multa prudenta in luna care vine, mai ales in conditiile in care pe pietele bursiere din aceasta regiune est-europeana (in Ungaria si Polonia indicii au crescut cu circa 10%, in rest au fost evolutii modeste, cresteri de foarte mica amploare sau chiar unele scaderi).