Taxa pe viciu introdusa de Ministerul Sanatatii va conduce la cresterea contrabandei de tigari, a spus Gilda Lazar, directorul companiei JTI, in emisiunea Romania la Raport realizata de Andreea Pora la Radio Mix FM. Ea a spus ca din cauza accizelor, in 2005 contrabanda la granita de est a tarii s-a dublat si se estimeaza sa ajunga la aproape 27%.

"Preturile la tigarete sunt deja de 3 ori mai mici in Ucraina, in Moldova, in Rusia chiar si in Serbia, contrabanda este un fenomen absolut natural. Ar creste contrabanda de la circa 9% in prezent la aproape 27% din total piata", a declarat Gilga Lazar.

Soc pe piata tutunului-din iulie pretul va creste cu 50%

Producatorii de tigarete spun ca, in acest an, cresterea pretului la tigari va fi mai mare ca niciodata, iar taxa de 0,2% va face ca un pachet de tigari sa se majoreze cu 16.000 de lei. In emisiunea Romania la Raport, Gilda Lazar, a spus ca producatorii trebuie sa introduca taxa pe viciu in costuri, desi legea nu permite modificarea preturilor.

In opinia producatorilor, aceasta taxa poate fi un motiv de amanare a aderarii la Uniunea Europeana.

"Potrivit legislatiei actuale, noi vom fi obligati s a punem aceasta taxa in costuri pentru ca o platim si sa aplicam si la aceasta taxa acciza si TVA, deci va fi de 2 ori taxa la taxa. Niciodata preturile n-au trebuit sa creasca cu 45% oricat de mult a crescut acciza in fiecare an", a declarat Gilda Lazar.

Ea sustine ca socul cel mare se va produce in iulie, cand, potrivit Codului Fiscal, acciza va creste cu inca 4.000 de lei, astfel incat un pachet de tigari se va scumpi cu 20.000 de lei.

Radu Morariu: Evaziunea la alcool va creste la 90%

Producatorii de bauturi alcoolice sustin ca evaziunea fiscala va creste de la 50%, la cat este estimata in prezent, la 80-90%, dupa introducerea taxei pe viciu. In emisiunea Romania la Raport, Radu Morariu, vicepresedinte al Asociatiei Garant, sustine ca aceasta este o lege anticoncurentiala si discriminatorie.

La ora actuala este 50%. O sa ajunga la 80-90% din tot ceea ce se produce in Romania. La ministerul de Finante sunt raportate 600.000 de hectolitri de alcool, iar capacitatile instalate in Romania sunt de 3 milioane de hectolitri de alcool", a spus Radu Morariu.

El spune ca potrivit legii taxa se aplica numai persoanelor juridice, nu si persoanelor fizice, ceea ce va conduce la o migratie spre zona netaxata.

Radu Morariu a explicat de ce tuica este de 3 ori mai ieftina decat bauturile fabricate din alcool etilic. El sustine ca in tara sunt 10.000 de cazane industiale neautorizate care produc tuica si rachiu natural, care lucreaza 90-120 de zile pe an si scot 20.000 de litri de tuica pe saptamana.