Presedintele a reluat, miercuri, la bilatul MAE, tema grupurilor de interese pe care le-a calificat "nelegitime".

Traian Basescu a descris situatia de azi din Romania ca "un acvariu in care grupuri de interese se zbat pentru discreditarea institutiilor statului, au o formidabila energie in a incerca sa discrediteze institutiile statului, fie ca e vorba de ministri – sa spunem al Justitiei- fie ca e vorba de procurori sau politisti", a spus presedintele facand aluzie la recentul scandal mult mediatizat legat de intalnirea tripletei Tariceanu-Macovei-Patriciu.

Traian Basescu a avertizat ca, daca pana acum a evitat termenul, de acum incolo aceste grupari vor fi numite" de tip mafiot".

"Am inteles foarte bine jocul mediatic al grupurilor nelegitime de interese", a afirmat presedintele.

„Veti vedea trusturi de presa care se bat cu alte trusturi de presa pentru ca, in spatele lor, sunt niste patroni care ori apara Rafo, ori apara Rompetrol, ori apara ilegalitatile de la FNI, ori apara sau pun sub mantia nestiintei actiunile viguroase de a pune mana pe cat mai multe SIF-uri (...).

Eu va cer sa puneti capat acestui mod de a se face politica in Romania", le-a spus Basescu angajatilor MAI.

"Grupurile de interese care domina grupuri mass-media si le utilizeaza in batalia lor de discreditare ori a adversarului de piata, ori a autoritatilor statului , sunt grupuri nelegitime , sunt grupuri de tip mafiot si am sa va cer sa porniti de la acte normative emise de guvern.

De prea multe ori, mafia a ajuns pe masa guvernului".

"Stiu mult mai multe decat presupuneti ca as sti", a atras atentia Traian Basescu, aratand ca este evidenta lupta dintre grupurile de interese care utilizeaza trusturi mass-media in batalia lor, care au acces in dezbaterile televizate sau in presa scrisa, si care vor sa discrediteze institutiile statului sau adversarul de piata si care apara diverse ilegalitati.

"Va cer sa puneti capat acestui mod de a se face pana si politica in Romania (...) Mafia a ajuns pe masa Guvernului. Sunt prea multi care au beneficiat de acte normative ce au trecut si prin Parlament dandu-se explicatii false, responsabilitatea celor care le-au promovat este una care trebuie asumata", a spus seful statului.

El a cerut ferm anihilarea grupurilor de interese cu ajutorul legii.

"Aveti un singur stapan: legea!" a subliniat Basescu si a adaugat ca solicita analiza actelor normative din ultimii zece ani emise in folosul acestor grupuri, aratand ca favorurile economice facute prin acte de guvern sunt expresia coruptiei.

"Sa aveti curaj sa luati actele normative emise in ultimii zece ani si sa constatam care au fost corect emise, cu justificare economica si care au fost acte normative emise in favoarea unor grupuri de interese nelegime carora o sa le spunem de acum grupuri de tip mafiot".

In acelasi context, Basescu a cerut actualului guvern sa renunte la practicile anterioare cand unele lucrari din sector energetic au fost atribuite fara licitatie iar calitatea lucrarilor a fost indoielnica.

Presedintele a avertizat asupra jocurilor grupurilor de interese care "nu au nevoie de un stat cu institutii cu credibilitate si vor sa dea credibilitate denigrarii structurilor statului", atentionand totodata oamenii legii sa nu tina cont decat de semnalele reale trase de presa in diferite anchete si nu de incercarile de intoxicare a opiniei publice.

Fragment din discurs

Grupurile de interese domina mass-media si au ajuns pe masa guvernului

"Grupurile de interese care domina grupuri mass-media si le utilizeaza in batalia lor de discreditare ori a adversarului de piata, ori a autoritatilor statului, sunt grupuri nelegitime , sunt grupuri de tip mafiot si am sa va cer sa porniti de la acte normative emise de guvern.

De prea multe ori, mafia a ajuns pe masa guvernului.

Sunt prea multi care au beneficiat de acte normative ce au trecut si prin Parlament, dandu-se explicatii false.

Iar responsabilitatea celor care le-au promovat este o responsabilitate care trebuie sa fie asumata.

Trebuie sa vedem de ce unii au primit scutiri de plati prin acte normative, plati de obligatii la bugetul de stat, trebuie sa vedem de ce altii nu au primit si lucrurile au pornit de la Guvern, au fost validate de Parlament, care nu e informat, au fost promulgate si de presedinte, dar am certitudinea ca avem obligatia sa dam ceasul inapoi.

Ocazie cu care atentionez si actualul guvern, nu pentru ca am vreo suspiciune, ci doar il atentionez - sa renunte la practicile anterioare.

A fost cat pe ce - un domn care imi spunea ca ar trebui sa raspund pentru tainuire - sa ne pricopseasca cu o alocare directa de contracte - sa repetam Portile de Fier 1 si 2.

Vreau sa aveti curaj sa luati actele normative emise in ultimii 10 ani si sa constatam care au fost acte normative corect emise, cu o buna justificare economica, si care au fost acte normative emise in favoarea unor grupuri de interese nelegitime, carora o sa le spun de acum grupuri de tip mafiot.

Statul roman a ajuns la stadiul la care isi poate permite sa declanseze deschis lupta cu aceste grupuri.

As vrea sa fiu bine inteles, atunci cand vorbesc de trusturi de presa, nu vorbesc de ziaristul care scrie cinstit articolul, nu vorbesc de cel care are o meserie din asta, nu vorbesc de cei care fac o investigatie corecta, vorbesc de cei care utilizeaza presa in batalii intre grupuri de interese nelegitime, intre grupuri de interese care au beneficiat de proetctie politica la un moment dat sau care poate mai beneficiaza si acum.

Acest tip de grupuri nu trebuie lasate sa schimonoseasca societatea romaneasca. De la ele aflam cat de putred este statul roman, pentru ca au interesul sa discrediteze institutiile statului, de la ele aflam cat de corupt este procurorul care ancheteaza sau incompetent, cat de corupt este politistul care ancheteaza, cat de incompetent este judecatorul care a dat o solutie intr-un dosar.

Pentru ca veni vorba de acest lucru, fac o observatie care nu are legatura cu ceea ce v-am spus, ceea ce va cer in calitate de presedinte, de sef al statului.

Ma uitam la jalnicele reactii a refuzului de punere in aplicare a unor hotarari judecatoresti. Daca un membru al guvernului, fie el si ministrul sanatatii, incearca sa nu puna in aplicare hotarari ale instantelor, ce putem cere, ca respect, unui om de rand?

Daca la nivelul guvernului, domnilor vice-prim-ministri, punem sub semnul intrebarii si incercam sa gasim formule sa comunicam, despre ce? Despre invinuit si inculpati? Daca incercam sa gasim formule sa comunicam, nu mai putem discuta nici de asustine increderea in justitie, nici de a sustine ceea ce toti vrem sa fie independenta justitiei.

Se incearca tot soiul de tertipuri, intrebandu-se unii, tot morse competente, de-astea, ca aseara la televizor, intrebandu-se oare cum mai manipuleaza presedintele judecatori, procurori si politisti, oare pe cine mai trimite presedintele in fata instantei, oare ce jocuri politice mai face presedintele ca nu s-a inteles politic cu nu stiu ce domn din vreun partid.

Acest mod de discreditare, pna la urma, a muncii dvs., a muncii procurorului, a muncii judecatorului, este acela care vrea sa creeeze neincredere in institutiile statului.

Grupurile de interese nelegitime nu au nevoie de un stat cu institutii avand autoritate si crediblitate. Ei sunt cei care trebuie sa dea credibilitatea continuei denigrari a institutiilor statului. Eu nu spun si vreau sa fiu bine inteles.

Statul roman nu are inca instituii perfecte, are institutii care incearca sa prinda vremea din umra si sa ajunga sa aiba o calitate care sa il satisfaca pe cetatean.

Dar vreau sa stiti ca am inteles foarte bine jocul mediatic al grupurilor nelegitime de interese si va cer in acelasi timp sa nu tineti cont decat de semnalele reale trase de presa, si nu de intoxicarile care vor sa decredibilizeze institutia.

Si noua nu trebuie sa ne pese ca sunt grupuri de interese nelegitime care au ca obiectiv discreditarea institutiilor statului, pentru ca noi nu lucram pentru aceste grupuri de interese nelegitime. Eu, dvs., fiecare dintre noi lucram pentru cele 22 de milioane de romani.

Stiu ca uneori va este greu, dar trebuie sa treceti uneori chiar si peste campanii, impotriva unor actiuni legitime, de aparare a legii. Si aveti obligatia sa o aparati.

Va asigur ca cel putin eu stiu mult mai multe decat presupuneti ca as sti, adesea am stiut si cand ofiteri sau magistrati urmeaza sa devina tinta a unor campanii prin, sefii dvs. am si dat avertismentul sa isi vada ofiterul de treaba, ca stiu despre ce e vorba, dar marea mea rugaminte la dvs. este sa considerati ca aveti un singur stapan: legea. Legea si cetateanul. Dincolo de asta, nimic nu ne scuza vreo slabiciune. "