CREDITE IPOTECARE. Volksbank joaca la „ruinare". A anuntat un minimum istoric de dobanda, ca reactie la miscarile BRD si ING

6,75% este, incepand de ieri, cea mai mica dobanda practicata pentru creditele ipotecare in valuta. A fost oferita de Volksbank, in aceeasi zi in care BRD si ING au operat la randul lor reduceri de dobanzi.

Scaderea anuntata de olandezii de la ING a fost modesta, de numai 0,75% la valuta si 0,25% la lei. BRD, in schimb, a retezat agresiv dobanda, cu 2,1 puncte procentuale, astfel ca dobanda francezilor a ajuns la 7,9% la euro. Adica aproape de nivelul de 7% practicat de Volksbank. Austriecii insa au reactionat si au rupt pragul celor sapte procente cu o reducere de inca un sfert de punct.

Prefixul sase marcheaza o premiera in istoria dobanzilor romanesti adresate publicului larg. De asemenea, Volksbank a trecut, in premiera, la prefixul sapte pentru imprumuturile ipotecare in lei, oferind o dobanda de 7,75%.

Ieftinire in avalansa

La acest nivel, scaderea fiecarui punct procentual inseamna o reducere cu aproximativ 6,5% a ratei lunare. Asa se face ca un imprumut luat cu o dobanda de 6,75% este cu 20% mai ieftin decat unul luat cu o dobanda de 10%. Practic, bancile renunta la o buna parte din marjele de profitabilitate in incercarea de a-si extinde baza de clienti.

In ultimul an, dobanzile pentru creditele ipotecare in valuta au crescut cu unu-doua puncte procentuale ca urmare a presiunilor Bancii Nationale. Pe de alta parte, imprumuturile in lei s-au ieftinit accelerat, ajungand uneori mai avantajoase decat cele in valuta.

Insa batalia dobanzilor mici se reaprinde pe fondul aparitiei creditului de refinantare, care permite clientului sa „schimbe" banca de la care a luat deja un imprumut scump si al scaderii numarului de tranzactii de pe piata imobiliara.

Articol integral in EVZ