Mircea Geoana, prins de „Evenimentul zilei" cu un teren nedeclarat, desi Legea anticoruptie il obliga la acest lucru, a invocat o hartie incheiata intre sotia lui, Mihaela Geoana, si varul acesteia, Octavian Barba.

Hartia, numita „conventie", este semnata numai de sotia liderului PSD si de varul acesteia, si arata ca, daca Mihaela Geoana nu gaseste investitor pentru terenul cumparat, tranzactia se anuleaza.

Specialistii in drept consultati de EVZ, prodecanul Baroului Bucuresti, Mihai Stanculescu, si seful Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, Viorel Manescu, au aratat insa clar ca documentul este nul din punct de vedere juridic daca nu este insotit de un act autentificat notarial.

La PSD a fost ieri ziua scenariilor. „Se doreste destructurarea PSD." Aceasta afirmatie a lui Ion Stan este esenta atmosferei care a pus stapanire pe partidul lui Mircea Geoana.

Cacealmaua lui Geoana cu afacerea „Terenul"

Afacerea imobiliara de peste un milion si jumatate de euro incheiata intre Mihaela Geoana si verisorul sau, Octavian Barba, il poate aduce pe Mircea Geoana in fata comisiei de cercetare a averilor. Presedintele PSD risca sa dea ochii cu procurorii intrucat a omis sa treaca in declaratia de avere un teren de aproape 8.000 de mp din Bucuresti.

Aceasta suprafata a fost dobandita de familia sefului principalului partid de opozitie in septembrie 2005. Dupa numai patru luni, pe 17 ianuarie 2006, in plin scandal „Matusa lui Nastase", Geoana a renuntat la teren, reziliind contractul incheiat cu verisorul Octavian. EVZ va prezinta azi dovezile care-l incrimineaza pe Geoana.

„Documentul-cheie"

Mircea si Mihaela Geoana au declarat, la unison, ca motivul pentru care au reziliat contractul de vanzare-cumparare pentru terenul din zona Straulesti a fost faptul ca nu au reusit sa gaseasca un investitor care sa ridice un cartier de vile.

Proba cu care familia Geoana incearca sa demonstreze ca seful PSD nu a gresit cu nimic, pusa la dispozitia EVZ, este o hartie fara nicio valoare juridica, denumita „conventie". Geoana a declarat ca „actul" a fost semnat in fata unui avocat, insa pe hartie nu exista data, antet, stampila sau semnatura avocatului.

Aceste elemente lipsa conduc la ideea ca actul putea fi redactat oricand, inclusiv acum doua zile.

Conform „documentului", „partile (Octavian Vasile Barba si Mihaela Geoana - n.r.) convin, de comun acord, ca, in cazul in care Cumparatoarea nu va achita integral pretul in termenul stabilit (3 luni - n.r.) (...) si (...) nu va reusi sa atraga fonduri pentru dezvoltarea terenului, sa procedeze la renuntarea oricaror pretentii reciproce (...)".

Liderul PSD a invocat data de 22 decembrie 2005, atunci cand expira termenul de trei luni potrivit „actului" incheiat cu verisorul Octavian, ca motiv pentru faptul ca nu a mentionat terenul in declaratia de avere.

Mircea Geoana ne-a mai declarat ca nu si-a reactualizat declaratia de avere la sfarsitul anului trecut pentru ca nu a intervenit nicio schimbare in ceea ce priveste bunurile pe care le detine.

„Conventie" neautentificata

Problema insa este ca „actul" pus la dispozitia EVZ de familia Geoana nu a fost autentificat la notar. „O astfel de „conventie" este un „act sub semnatura privata", asa se numeste in termeni juridici.

Pentru ca acest act sa fie valabil, adica sa anuleze tranzactia deja incheiata, este nevoie si de un act autentificat la notar", ne-a spus Viorel Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

Din sirul evenimentelor reiese ca Mihaela Geoana si Octavian Barba au incheiat un act autentificat abia pe 17 ianuarie 2006, practic acesta fiind momentul in care terenul s-a intors la Barba. Acest fapt a fost sustinut, pentru EVZ, si de prodecanul Baroului Bucuresti.

„Nu i-as recomanda niciodata unui client sa incheie numai o conventie, un act sub semnatura privata, fara ca acest act sa fie dublat de un act autentificat", a declarat Mircea Stanculescu. Prin urmare, din punct de vedere juridic, terenul de 8.000 de metri patrati era al familiei Geoana la data de 31 decembrie 2005 si trebuia trecut in declaratia de avere a senatorului.

„Comisia de cercetare a averilor trebuie sa se autosesizeze in acest caz, conform legii", a spus Radu Nicolae, specialist al Centrului de Resurse Juridice. Presedintele asociatiei „Europa", Bogdan Draghici, a anuntat deja ca va sesiza astazi Parchetul General.

Faptele contrazic vorbele

Terenul din strada Nades, achizitionat de familia Geoana de la Octavian Barba, a fost „curtat" asiduu. A spus-o chiar vanzatorul, Ion Pavel din Mogosoaia. „In 2004, cand i-am vandut lui Barba, a mai fost si altcineva interesat de teren, de la care chiar luasem un avans. Dar Barba a insistat mult, zicea ca voia sa faca acolo niste vile, asa ca, pana la urma, i-am vandut lui", a spus Pavel.

Mai mult, si Octavian Barba, si Mihaela Geoana au confirmat ieri ca intentionau sa construiasca un cartier de „casute" pe strada Nades. Pentru a-si atinge scopul, au infiintat chiar si o firma comuna, Topcont Invest SRL, pe 19 decembrie 2005.

Practic, din ce spune sotia lui Mircea Geoana reiese ca cei doi si-au facut o firma ca sa ridice vile, dar dupa numai trei zile au renuntat la terenul pe care trebuia sa fie construit acel complex imobiliar. Ceea ce este perfect contradictoriu.

Primim la redactie

Octavian Vasile Barba a trimis redactiei un drept la replica: „Prin insinuarile pe care le-ati sugerat in articol ati adus atingere reputatiei mele. Sunt un om de afaceri onest si m-am comportat corect fata de ancheta ziarului dv. Cu toate acestea, ati sugerat ca am comis o ilegalitate, ceea ce este complet fals si afecteaza nu numai imaginea persoanei mele, ci si afacerile pe care le derulez".

Cum s-a descotorosit Geoana de teren

„Evenimentul zilei" a dezvaluit ieri, in exclusivitate, ca familia Geoana a achizitionat un teren de aproape 8.000 de metri patrati in Bucuresti, pe strada Nades. Pamantul a fost cumparat pentru numai 48.000 de euro, la un pret subevaluat de cateva zeci de ori, de la Octavian Vasile Barba, verisorul primar al Mihaelei Geoana.

Valoarea reala a terenului, situat langa baza sportiva Pro Rapid, este de 1,6 milioane de euro.

Tranzactia a avut loc pe 22 septembrie 2005, insa senatorul Mircea Geoana nu a trecut bunul dobandit in declaratia sa de avere la sfarsitul anului trecut, asa cum cere legea.

Mai mult, acesta ne-a spus ca nu si-a reactualizat declaratia de avere tocmai pentru ca a reziliat acel contract, in baza unei clauze, in ciuda faptului ca s-a aflat in proprietatea pamantului timp de patru luni.

Pe 17 ianuarie 2006, chiar a doua zi dupa ce Adrian Nastase s-a autosuspendat ca urmare a amplorii scandalului „Mostenirea matusii Tamara", Geoana a reziliat contractul. Cu toate acestea, incheierea unui act autentificat notarial pe 17 ianuarie, prin care renunta la pamant, arata ca, de fapt, familia Geoana a detinut pamantul inclusiv la 31 decembrie.

In ciuda declaratiilor date de toti cei implicati in aceasta poveste, care au sustinut din rasputeri ca familia Geoana nu a comis nicio ilegalitate, informatii legate de identitatea proprietarului - Mircea si Mihaela Geoana - sunt mentionate atat la primarie, cat si la cartea funciara.

Articol integral in EVZ