Recunoscuta ca fiind cea mai mare exploatatie agricola din Europa, Insula Mare a Brailei a fost amanetata in timpul guvernarii PSD pentru o perioada de 20 de ani fostului deputat Culita Tarata.

Chiar daca cele 56.000 hectare din perimetrul IMB faceau obiectul unor contracte de management si de asociere in participatiune incheiate cu firma Reen Import-Export SRL, pe data de 8 august 2001 Agentia Domeniilor Statului, condusa atunci de Cristian Candet, i-a oferit Insula deputatului PSD de Neamt Culita Tarata.

Fara a organiza o licitatie, ci doar o pretinsa selectie de oferte, intr-un mod scandalos ADS a incheiat cu firma TCE 3 Brazi SRL a lui Tarata contractul cu nr. 1/2001 prin care acestei societati ii erau cedate, pentru o perioada de 20 de ani, terenurile din IMB.

Si pentru ca deputatul PSD nu detinea forta necesara pentru a lucra intreaga suprafata a IMB, statul a avut grija sa nu-i puna prea multe conditii. Din contra, firma lui Culita Tarata a fost sustinuta an de an, prin acordarea de credite, finantari si false despagubiri cu sume de peste 150 miliarde de lei.

De plida, a fost suficient ca deputatul PSD sa sustina ca terenurile i-au fost invadate de stuf pentru ca ADS sa-i stearga o datorie de aproximativ 15 miliarde de lei. Cand Tarata nu si-a mai achitat redeventa, Ministerul Agriculturii si ADS doar s-au prefacut ca executa datoriile, litigiul fiind in mod intentionat blocat timp de aproape un an de zile. De recuperat nu s-a mai recuperat nimic.

Dupa schimbarea puterii, desi verificarile Corpului de Control din Ministerul Agriculturii au dezvaluit faptul ca Tarata nu a respectat nici macar clauzele contractuale modeste stabilite de comun acord cu ADS, autoritatile nu au luat nici o masura.

Declaratiile recente ale omului de afaceri Enciu Fernando, administratorul SC Reen Import-Export, firma ce a fost scoasa cu forta din IMB, au dezvaluit ca in spatele afacerii s-a plasat si amicul lui Nastase Alexandru Bittner. Acesta nu a ezitat, atunci cand a fost cazul, sa se prezinte ca negociator din partea premierului Adrian Nastase in afacerea Culita Tarata-IMB.

Articol integral in Romania Libera